Spkinje moćnije biznismenke o žena iz Hrvatske i Švajcarske

Prema istraživanju bonitetske kuće Bisonde o uticaju žena na privredu u 11 zemalja, žene iz Srbije su poslovno moćnije od onih iz Hrvatske, Norveške i Švajcarske.

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, Bisonde je objavila analizu, BIWI indeks 2018 (indeks uticaja žena), kojim se proverava kakav je uticaj žena iz Austrije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Švajcarske, Nemačke, Norveške, Slovenije i Srbije, na privrede tih zemalja.

Indeks meri uticaj žena prema udelu preduzeća u vlasništvu žena u odnosu na ukupan broj preduzeća, zatim udeo zaposlenih u preduzećima sa ženskim vlasništvom u odnosu na ukupan broj zaposlenih, kao i koliki je udeo prihoda i profita tih preduzeća u odnosu na ukupni prihod i profit.

Najveći uticaj na privredu u svojim zemljama imaju Slovakinje, čiji je BIWI indeks 127,6, a prate ih Mađarice sa 124, Austrijanke sa indeksom 106,6 i Nemice sa 106.

Srpkinje se nalaze u sredini, sa indeksom od 93,2, dok se iza Srbije nalaze žene iz Hrvatske (indeks 89,9), Norveške (85,9), Slovačke (83,3), prenosi „Blic“.

Najmanji uticaj imaju žene iz Švajcarske (78,1) i Češke (71,9).

U Norveškoj je zaposlenost u preduzećima u vlasništvu žena 21 odsto iznad proseka privrede, dok je u Austriji sedam odsto, a u Poljskoj je skoro izjednačen.

U drugim zemljama, odnos između udela zaposlenih u ženskim preduzećima i udela ženskih preduzeća je manji od 1, što znači da preduzeća sa ženskim vlasništvom zapošljavaju manje ljudi nego ona u vlasništvu muškaraca. Srbija sa indeksom od (0,74) je iza Slovenije (0,97), Nemačke (0,94), Hrvatske (0,84), a ispred Mađarske (0,78), Švajcarske (0,69), Slovačke (0,68) i Češke (0,58).

Preduzeća u vlasništvu žena u Austriji u proseku ostvaruju 13 odsto više prihoda u odnosu na prosek privrede.

U drugim zemljama, osim u Sloveniji gde je dva odsto, ženska preduzeća u proseku imaju znatno niže prihode od preduzeća u vlasništvu muškaraca, ukazuju podaci Bisnode.

U Srbiji taj indeks iznosi 0,86, a ispred nas je još i Švajcarska (0,88). Manji prihodi ostvaruju se u ženskim prduzećima u Nemačkoj (0,85), Norveškoj (0,81), Hrvatskoj (0,77), Mađarskoj (0,64), Poljskoj (0,63), dok najlošije kotiraju Slovačka (0,59) i Češka (0,40), prenosi „Blic“.

Profitom se najviše ističu preduzeća sa ženskim vlasništvom u Sloveniji, budući da je njihov profit u proseku veći od profita preduzeća u vlasništvu muškaraca i devet odsto veći od proseka slovenačke privrede. U drugim zemljama, profit preduzeća sa ženskim vlasništvom je mnogo manji.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Gluposti

    BIZNISMENKE – iliti poslovni muskarci zenskog pola – je idiotsli izraz! Za te dame postoji srpski izraz POSLOVNE ZENE!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike