najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Šta kad vas spopadnu ružne misli?

Uglavnom su nas vaspitavali da treba uvek da budemo dobri i fini, da se prema svima lepo ponašamo; učili su nas da ne treba rđavo misliti o drugima. Ipak, niko od nas nije baš anđelak; u stresnim situacijama svakodnevice svašta vas može iznervirati. Tada vam se, naravno, jave i te kako ružne misli – i, moguće, ubrzo osetite krivicu zbog toga, možda čak i pomislite da ste užasna osoba kada možete da imate toliko ružne misli. Ne, niste užasna osoba. Evo nekih ružnih misli koje svako pomisli u nekom trenutku, i šta treba da učinite u takvoj situaciji.

„E, ovo ti nikada neću zaboraviti…“ (u negativnom kontekstu): prijateljica vas je nečim uvredila ili povredila, šef je bio krajnje nefer prema vama, dečko vas je ostavio zbog neke izblajhane glupače…

Osećate se izdano i glavna misao vam je ona o osveti. Kad ste toliko besni i povređeni zbog nečeg, agresivne i osvetoljubive misli nisu ništa neobično – one vam pomažu da se smirite i osetite bolje. Ipak, te osvetoljubive misli bi s vremenom trebalo da izblede, inače ćete samo nastaviti da povređujete sami sebe negativnim osećanjima i stalno iznova proživljenim lošim iskustvima.

Zato, pustite neko vreme osvetničke misli da vam se vrzmaju po glavi – a onda se potrudite da oprostite i da prošlost strpate tamo gde joj je i mesto – u prošlost; prvenstveno zbog sebe, jer ćete samo tako moći da se osetite bolje.

„Ajoj, koliko si ti glup!“: starija koleginica nikako da nauči da koristi kompjuter, prijateljica nikada ne razume uputstvo za upotrebu stvari složenije od praška za veš pa vas svaki put moli da joj pomognete, dete nikako da nauči razliku između „č“ i „ć“…

I vama se desi da pomislite za osobe koje neke stvari nikako ne shvataju da su jednostavno suviše glupe da bi zaslužile da postoje. Kako uopšte neko može da bude u toj meri glup? Problem s ovakvim mislima je što one dolaze od nadmenosti. Super je što vama mnogo toga dobro ide, uživajte u svojim sposobnostima – ali u sebi ili barem bez vređanja drugih. Ako jako često mislite da su svi oko vas neverovatno glupi, toliko da bi bilo bolje da ne postoje, moguće je da ipak malčice previsoko kotirate inteligenciju. Postoje i druge osobine koje su veoma bitne.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike