Šta radi naš mozak kada se zaljubimo

Svi znaju kada ste zaljubljeni. Obrazi su vam ozareni, oči vam svetlucaju. Ono što ljudi iz vaše okoline ne mogu da vide je i da vaš mozak doživljava „romansu“. Seks i ljubav nas ne čine samo srećnijim, već i zdravijim. Sada, istraživači kažu da je efekat romanse još veći: Ljubav „uključuje“ određene delove ljudskog mozga.

Da bi saznali šta se sa našim mozgom dešava kada smo zaljubljeni, grupa naučnika je radila MRI skeniranje mozga. Ogled je vršen na 17 osoba koje su pre toga radile psihološke testove kojima su dokazali da su zaista zaljubljeni. I dok su ovi „zamorčići“ gledali u slike svojih voljenih, postavljeno im je pitanje: „Šta osećate?“

Naučnici su primetili da se neke oblasti mozga „pale“ tj. postaju aktivne. Dok je izvestan broj oblasti samo povećao aktivnost, četiri posebne regije su se „uključile“ kod 11 subjekata ženskog pola i 6 subjekata muškog pola. Da li je ovo naučni metod pomoću koga ćemo moći da razlikujemo pravu ljubav od požude? Doktor Bartels kaže da je ovo „zajednički pokazatelj romantične ljubavi“.

„Ja mislim da postoji složena zamršenost oko ljubavi, požude, seksa i intimnosti“, kaže Dr. Seth Prosterman, klinički seksolog. „Prava intimnost nije samo bliskost, već kako se osećate iznutra. Vaš puls se ubrzava zbog misli koje imate, naročito ako imate ljubavne, tople misli i/ili seksualne misli o toj osobi“, dodaje.

Istraživači su došli i do još jednog zanimljivog otkrića: Gledanje u voljenu osobu deluje umirujuće.

Postoji mnogo skala koje služe za merenje ljutnje i straha, ali ljubav još uvek ne možemo da izmerimo. Postoji mnogo studija koje se bave negativnim emocijama – strahom, tugom, ljutnjom, gađenjem, ali je malo onih koje govore o ljubavi. Izgleda da je došlo vreme da se, bar kada su istraživanja u pitanju, okrenemo pozitivnim emocijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.