Šta sa osetljivom kožom?

Jeste li znale da skoro 40 odsto žena ima probleme sa suvom i osetljivom kožom? Ne zna se šta je tačno „krivac“ za ovu pojavu (stres, hormoni, premalo kretanja, a previše sedenja pred kompjuterom, koji privlači prašinu kao magnet gvožđe…), najverovatnije je da su uzroci mnogobrojni.

Protiv nekih stvari ne možete baš mnogo – ako vam je posao da po ceo dan sedite pred kompjuterom, možete ili da nađete drugi znatno drugačiji posao, ili da makar što češće brišete prašinu s ekrana. Ipak, ima nekih stvari koje možete da učinite, a koje će vam znatno smanjiti probleme s kožom.

Tečnost: pijte najmanje dva do tri litra vode ili čaja u toku dana. Tako će vaše telo ubrzano izbacivati štetne materije, a vaša koža će stalno biti snabdevena neophodnom vlagom. Verovale ili ne, to kožu čini lepšom i do 30 procenata.

Provodite više vremena na svežem vazduhu. Svež vazduh doprinosi lepoti kože čak 58 procenata. Nemate vremena? Nije ga neophodno toliko mnogo – dovoljno je sat vremena dnevno. Ne zaboravite da je vašoj koži neophodno da diše.

Spavanje: zdrav i okrepljujući san doprinosi lepoti kože sa 60 procenata (znate i same kako izgledate posle neprospavane noći). Zato je neophodno da spavate bar osam sati dnevno, i to „iz jednog komada“. „Spavanje u nastavcima“ vam neće baš mnogo pomoći.

Cigarete: zaboravite na njih. Ostavite ih. Cigarete su jedan od glavnih krivaca za prerano starenje kože. Dakle, ukoliko želite da vam koža „što duže traje“, izbegavajte cigarete u što širem luku.

Samo četiri stavke za primetno smanjenje problema sa suvom i osetljivom kožom – to baš i nije toliko mnogo, zar ne? Pomislite samo na nagradu: blistav i negovan izgled kože u toku celog dana, kao i komentari svih koje znate da „kao da ih je sunce obasjalo“ kad prođete pored njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.