Šta sa teškim ljudima?

Sigurno ste bar nekad pomislili da bi bilo mnogo lepo kad bismo mogli lepo da se slažemo sa svima oko nas – ali, nažalost, nije tako. Uvek će se bar negde naći neka neprijatna, „teška“ osoba sa kojom muku mučimo. Znate već, puni su zamerki, žalbi, stalno se svađaju sa svima, dogovor je izuzetno težak, ako ne i nemoguć… Na ovakve ljude većina će reagovati ili povlačenjem ili napadom, ali postoje i efikasnije metode.
Za početak, bitno je da ponašanje ovakvih osoba ne doživljavate lično. Imate baš napornog kolegu koji nikako da vas pusti na miru? Nema to veze s vama – on se tako ponaša prema svima. Ukoliko njegov napad primite lično, reagovaćete emotivno – a onda gubite sposobnost da logično rasuđujete. Još jednom: ne mrzi on vas, on mrzi sve oko sebe.
Ne uzvraćajte na neprijatnost napadom, jer time ništa ne postižete. Bes i vika, ma koliko neko bio neprijatan, ne rešavaju sukob niti pomažu u poboljšavanju odnosa. Praktičnije je da mirnim, autoritativnim glasom saopštite svoje argumente i da pri tom budete kratki, konkretni i direktni. Ako uspete da istrajete u tome, i „najtežoj“ osobi će biti problematično da vas i dalje proganja.
Greška koja se često pravi jeste da na istu vrstu napada reagujete uvek na isti način (istim ponašanjem i istim rečima se „borite“ sa tim) – već znate da takve vaše reči nemaju efekta, zašto biste ih ponavljali? Ako je moguće to izvesti, najbolje je da ignorišete neprijatne i da druženje ili saradnju ograničite na ljude sa kojima nemate takvih problema.
Prilično je važno da odaberete u kojim ćete bitkama učestvovati; recimo, ako vam je komšija uputio neprijatnu (i potpuno neopravdanu) primedbu, to mirne duše možete i da ignorišete. Međutim, ako je u pitanju nesporazum sa bliskim rođakom, svakako bi trebalo da razgovarate i zajednički nađete rešenje za taj problem.
Još jedna korisna stvar jeste da prihvatite ljude onakve kakvi jesu. Ne zaboravite da su za svaki sukob potrebne dve strane, pa ne bi bilo loše da razmislite i o sopstvenoj odgovornosti za nesporazum i probleme koje imate s nekim.
Za kraj: uvek je korisno da radite na sebi. Za uspešnu komunikaciju i odnos sa drugim ljudima potrebno je da sagledate svoje postupke, da pronađete nepravilnosti i da ih ispravite.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Ja sve tjeram po svom, ali nikad na isti način; mada, onaj stari način mi se još ponekad otme. Da zalupim vratima za sobom, baš ga zatarabim; ali sam odustala da se vraćam pokunjena na isto. Znam, vratiće mi se ono što sama želim da vraćam. E, kad od toga odustanemo oboje, lično ću da se obavežem protiv jednostranog ispada sa svoje strane, a ti sa svoje…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike