U trendu

Štikle – mučiteljke

Visoke potpetice su omiljeno sredstvo mnogih žena za privlačenje pažnje. Dobro, možda ne baš omiljeno, kad se uzme u obzir koliko naporno i bolno može biti njihovo nošenje, ali teško da ima moderne, urbane žene koja ne zna kako štikle utiču na njen izgled. Izdužuju joj figuru, čine je višom i vitkijom, hod joj postaje elegantniji (podrazumeva se da žena zna kako da hoda na štiklama), njene noge deluju duže i lepše oblikovane, a stopala elegantnije… Mnogo razloga za, a protiv je samo jedan: neudobnost. Veliki broj žena voljan je da plati tu cenu. Problem je što baš i nije poznato da prolazna neudobnost nije jedina cena koja se plaća za nošenje visokih štikli.

Kad ste ceo dan na štiklama, noge vas jako bole, lakše dobijate žuljeve, stopala umeju da oteknu… Postoje žene koje smatraju da je sve to zajedno više od obične neudobnosti i radije se opredeljuju za udobnu obuću. Pored toga što ovakve žene ne pate zbog bolova i neudobnosti, ni njihove noge neće pretrpeti znatno ozbiljnije posledice koje nošenje visokih štikli može imati. O čemu se radi?

Problem je u sledećem: stajanje na visokim štiklama primorava telo na neprirodan položaj – celom težinom se oslanja na svod i prednji deo stopala. Taj konstantni pritisak posle izvesnog vremena dovede do deformiteta nožnih prstiju (nimalo lep ni privlačan prizor!), oštećenja nerava, može doći i do skraćenja mišića stopala, a to umanjuje pokretljivost pri hodu i čini hod znatno manje lepim (eleganciju nećemo ni spominjati).

Šta učiniti da bi se ovakve posledice izbegle – naročito, šta učiniti ako vaš posao ili neke prilike nalažu nošenje visokih štikli? Budite mudre, kao što žene umeju, i neprijatnost i mogućnost oštećenja svojih nogu svedite na minimum. Kad god je to moguće, birajte štikle koje nisu više od pet centimetara i nemojte ih nositi više od nekoliko sati dnevno. Vaše noge i stopala biće vam zahvalni za to. Bol ne mora da bude cena lepote.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.