Suzana je najstarija žena na svetu: Svaki dan doručkujem slaninu i jaja (video)

Suzana Mušat Džons (115) od prošle nedelje je službeno najstarija osoba na svetu. Rođena u Alabami 6. jula, daleke 1899. godine, Suzana je 1923. pobegla od teškog
fizičkog rada na farmi u Njujork, a potom je decenijama bila aktivan član zajednice.

Samo je jednom bila u braku, od 1928. do 1933., nikada nije imala dece, a za život je zarađivala brinući o tuđoj deci bogatih porodica – za platu od oko 7 dolara nedeljno. Deo zarade odvajala je za organizaciju Kaloun, koju je osnovala kako bi pomogla siromašnim afroameričkim studentima da plate školovanje.

Prema sopstvenim rečima, nikada nije konzumirala alkohol niti je pušila, ali je imala jednu naviku koja bi se ovih dana smatrala prilično nezdravom: svaki je dan doručkovala slaninu i kajganu.

Toga se pravila i danas drži, paralelno sa onim da lekare izbegava koliko god može. Uzima samo vitamine i lekove za visok pritisak, a odbila je i ugradnju pejsmejkera i operaciju mrene, iako je danas zbog te odluke potpuno slepa.

Ipak, dobrog je zdravlja pa lekare posećuje samo tri do četiri puta godišnje.

Kada je Suzana imala 19 godina završio se Prvi svetski rat, a kada je čovek prvi put sleteo na Mesec, bila je već u „ozbiljnim“ godinama. Bilo joj je 70.

„Okružila sam se ljubavlju i pozitivnom energijom. To je tajna dugog i srećnog života“, tvrdi Suzana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.