najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Švedska lepotica koju zemljaci nisu voleli

Legendarna švedska glumica Anita Ekberg imala je 20 godina kada je 1950. godine ponela laskavu titulu Miss Švedske. Nakon toga otišla je u Ameriku pa je u Holivudu ubrzo potpisala prvi ugovor. Nakon toga upoznaje slavnog italijanskog reditelja Frederika Felinija, koji joj je ponudio ulogu međunarodne filmske zvezde Silvije Rank u kultnom filmu ‘Slatki život’.

Reč je o filmu iz 1960. godine, koji je proglašen jednim od najuticajnijih filmova 1960-ih. Mnogima je u sećanju ostalo Anitino kupanje u dugoj crnoj haljini u rimskoj Fontani di Trevi.

Nakon velikog uspeha ovog filma, Anita je punila medijske članke brojnim vezama sa velikim holivudskim imenima kao što su Erol Flin, Jul Briner i Frenk Sinatra. Za ulogu u filmu ‘Krvavi prolaz’ dobila je Zlatni globus.

Malu ulogu imala je u filmu ‘Blood Alley’ gde je glumila uz Džona Vejna i Loren Bekol. Pojavila se i u filmovima ‘Artists and Models’ i u ‘Hollywood or Bust’, ‘Paris Holiday’, ‘Screaming Mimi’, kao i u brojnim drugim. U švedskim filmovima nikada nije glumila, a sa švedskim novinarima imala je loš odnos. Kritikovali su je što je napustila svoju zemlju i ismejavali zbog američkog naglaska.

Ekberg je rođena 29. septembra 1931. godine. Bila je šesto od osmoro dece. Udavala se dva puta. U braku je bila sa Entonijem Stilom od 1956. do 1959. godine, a sa Rikom Van Nuterom venčala se 1963. godine. Rastali su se posle 12 godina. Nije imala dece zbog čega je jako žalila.

U Švedskoj nije živela od ranih 50-ih. Njen dom bio je u Rimu. Izjavila je da se u Švedsku neće vratiti pre nego što umre, gde će biti i sahranjena.

Legendarna švedska glumica, model i seks simbol pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, preminula u januaru prošle godine u klinici u blizini Rima. Umrla je u 84. godini.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike