najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svet je plakao u neverici zbog nje

Prošlo je 45 godina od brutalnog ubistva Šeron Tejt, supruge reditelja Romana Polanskog i jedne od najlepših holivudskih glumica svih vremena. U noći između 8. i 9. avgusta 1969. godine Šeron, koja je bila u devetom mesecu trudnoće, i njeno troje prijatelja, kao i jednog slučajnog prolaznika, na najsuroviji način usmrtili su članovi kulta ‘Porodica’ koji je vodio Čarls Menson. Te noći pred vilu u blizini Beverli Hilsa stiglo je četvoro članova kulta s naređenjem da likvidiraju sve koji se u njoj nalaze.

Šeron Tejt rođena je 24. januara 1943. godine u Dalasu. Još kao devojčica oduševila je sve svojom lepotom i šarmom. Majka Doris prisećala se kako su i slučajni prolaznici zastajali ispred kuće da bi uživali u njenoj lepoti. Već sa šest meseci Šeron je pobedila na prvom izboru lepote i osvojila titulu Miss Tiny Tot.

Porodica se često selila na relaciji Amerika – Evropa. Kao tinejdžerka Tejt je učestvovala na izborima lepote i radila kao model. U proleće 1960. godine pojavljuje se na naslovnoj stranici američkog vojnog časopisa  ‘Stars and stripes’.

Pre nego što je napunila 21. godinu, Šeron je dobila ugovor i počela da snima filmove. Postala je poznata kao Million Dollar Baby, jedna od poslednjih studijskih zvezda.

Prvu glavnu žensku ulogu dobija u filmu ‘Eye of the Devil’. Nakon snimanja Tejt u Londonu upoznaje svet mode i provoda u noćnim klubovima. U to vreme upoznaje svog budućeg supruga, mladog reditelja Romana Polanskog.

Polanski je tada planirao snimanje ‘The Fearless Vampire Killers’ i Polanski odlučuje da angažuje Tejt. Paralelno sa režijom, reditelj je glumio mladića koji je zainteresovan za lik koji tumači Šeron i tako započinje romansu s njom. Nakon snimanja Šeron se useljava u londonski apartman Polanskog.

Venčali su se uz veliku pažnju javnosti 20. januara 1968. godine. Nakon nekog vremena vraćaju se u Los Anđeles i počinju da se druže sa najuspešnijim filmskim zvezdama tog vremena. Krajem te godine Tejt je zatrudnela.

U to vreme, tridesetpetogodišnji Čarls Menson je sa svojim „prijateljima“ živeo polu-asketskim životom na Spon Ranču, filmskom vestern odredištu nadomak Holivuda. Poticao je iz razorene porodice i u detinjstvu se bavio raznim kriminalnim radnjama zbog kojih je proveo više od polovine tadašnjeg života u zatvoru. Kad je izašao, za vreme hipi perioda 60-ih godina, polako je okupljao svoje sledbenike, uglavnom žene, s kojima je zajedno živeo. Budući da je imao jake sugestivne govorničke sposobnosti, oko sebe je brzo okupio oko tridesetak ljudi koji su ga bespogovorno slušali i izvršavali njegove naredbe. Drogirao ih je svaki dan, pretežno LSD-jem, dovodeći ih u stanje potpune poslušnosti. Opsesivno slušajući muziku Bitlsa, Menson je želeo da postane slavni muzičar.

Osmog avgusta 1969. godine, očekivane dve nedelje pred porođaj, Šeron je sa svojim prijateljima Vojčekom Frikovskim, Ebigejl Foldžer i Džejom Sibringom – frizerom i bivšim dečkom, otišla na večeru, da bi se sa istim društvom vratila u svoju kuću na Cielo Drive oko pola 11 sati uveče. Polanski je bio odsutan zbog snimanja filma. Te noći, u vilu Polanskih su upali članovi „Porodice“ Čarlsa Mensona. Po Mensonovom naređenju, Čarls „Teks“ Votson, Suzan Atkins, Patriša Krenvinkl i Linda Kasabijan otišli su na Cielo Drive da „potpuno unište sve u kući najužasnije što mogu“. Troje kriminalaca su ušli na posed dok ih je uplašena Kasabijan čekala u kolima. Prvo je ubijen osamnaestogodišnji momak Stiven Parent u svojim kolima. Votson je potom, sa Atkisnovom i Krenvinkelovom, upao u kuću gde su ubili Džeja Sibringa, Ebigejl Foldžer, Vojčeka Frikovskog i Šeron Tejt višestrukim ubodima nožem.

Menson je nakon ovog masakra uhapšen i služi doživotnu kaznu u zatvoru.

Modni dizajneri danas prave kolekcije po uzoru na stil Šeron Tejt i njenu ulogu u filmu Dolina lutaka. Javne ličnosti kao Madona, Sara Džesika Parker, Lindzi Lohan, Adel, Šeron Stoun, Blejk Lajvli, Dru Barimur oponašale su stil Šeron Tejt u svojim javnim pojavljivanjima, foto editorijalima, filmovima i TV emisijama, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike