U trendu

Tamna strana čedne Skarlet O’Hare

Vivijen Li rođena je 5. novembra 1913. kao Vivijen Meri Hartli u indijskom gradu Darjilingu. Nakon povratka u Veliku Britaniju, počela je da glumi u školskim predstavama, a kasnije upisuje Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti u Londonu.

Ubrzo odlučuje da prekinute studije zbog braka sa trinaest godina starijim advokatom Herbertom Li Holmanom, kom se nije svidela ideja da se njegova supruga bavi glumom. Ipak, mlada Vivijen nije bila zadovoljna isključivo ulogom uzorne domaćice pa uz pomoć prijatelja polako počinje da se probija u filmskom svetu. Unajmila je agenta, promenila ime u Vivijen Li i počela da nastupa u pozorištu, a nešto kasnije počela je da se pojavljuje i u filmovima.

Činjenica da je u braku nije je omela u naumu da se upusti u avanturu sa partnerom iz filma ‘Vatra iznad Engleske’, Lorensom Olivijerom, a sredinom 1937, napušta muža i počinje da živi as ljubavnikom.

Reputacija teške i zahtevne osobe pratila je od samih početaka karijere. Često se svađala sa rediteljima i kolegama, a takvo je ponašanje bilo posledica bipolarnog poremećaja od kog je patila.

Nakon što je pročitala roman ‘Prohujalo s vihorom’, pred očima je imala jasan cilj – želela je da dobije ulogu u holivudskom filmu koji se snimao prema spomenutoj knjizi. Naredila je agentu da je ubaci na popis kandidatkinja i krenula u osvajanje američke publike filmom ‘A Yank at Oxford’. U to vreme Olivijer je otputovao u Ameriku na snimanje ‘Orkanskih visova’, a Vivijen mu se pridružila kako bi mu bila bliže, ali i kako bi dobila toliko želenu ulogu. Na njenu sreću, probno snimanje pokazalo je da je kao stvorena za ulogu Skarlet O’Hare.

Slični tekstovi

Njen težak karakter, koji su mnogi pripisivali spomenutom bipolarnom poremećaju, bio je uzrok brojnim problemima na snimanju pa je tako glumica svojevremeno svom partneru Klerku Gejblu rekla da mu jako smrdi iz usta i da je jedva snimila scenu ljubljenja.

Bez obzira na sve, ‘Prohujalo s vihorom’ svrstao se na popis filmskih klasika i lansirao Li u među najveće filmske zvezde. a za ulogu u tom filmu 1940. godine nagrađena je svojim prvim Oskarom.

Za vreme Drugog svetskog rata bezuspešno je pokušavala da se probije na Brodveju, a 1943. godine neko je vreme provela bodreći vojnike na afričkom bojištu, gde je obolela od tuberkuloze. Četrdesetih joj se zdravlje izrazito pogoršalo – patila je od čestih živčanih slomova, a filmovi iz tog razdoblja, ‘Cezar i Kleopatra’ i ‘Ana Karenjina’ nisu postigli zapažen uspeh.

Jedina svetla tačka u tom relativno ‘mračnom’ periodu karijere bila je uloga  u filmu ‘Tramvaj zvani želja’, sa Marlonom Brandonom za koji je 1952. nagrađena drugim Oskarom.

Nakon iscrpljujuće australijske turneje, brak Li i Olivijera ušao je u krizu, a razveli su se 1960. godine. Dve godine ranije počela je vezu sa glumcem Džekom Merivalom, s kojim je živela u Londonu do smrti od tuberkuloze 8. maja 1967. godine.

Nekoliko decenija kasnije svetlo dana ugledala je knjiga ‘Damn You, Scarlet O’Hara’, čiji su autori glumičin prijatelj Darvin Porter i Olivijerov asistent Roj Moselej. U istoj je dvostruka oskarovka opisana kao ‘teška nimfomanka i biseksualka’. Naime, Vivijen je navodno bila zavisnik od flerta, a Olivijera je obožavala psihički da muči prevarama. Bila je u vezi sa glumicom Isabelom Džins, posle koje je imala još dve relativno ozbiljne veze.

Ipak, jedna stvar koja je njenog supruga dovodila do ludila bila je njena opsesija seksom sa mladim muškarcima. Šuška se da je muške prostitutke skupljala u bordelu u Los Angelesu, a njihovu diskreciju plaćala nakitom i deonicama.

– Svi su čuvali njenu tajnu jer je znala dobro da ih potkupi – stoji u knjizi.

Takođe, zbog mladića sa ulice oskarovka je navodno bila izbačena iz jednog italijanskog hotela, jer ih je dovodila previše i remetila mir gostiju hotela zvukovima ‘akcije’ koji su dolazili iz njene sobe. Isto tako, autori tvrde da je njen brak sa Olivijerom bio lažan. Oboje su bili nevjerni, a Vivijen je neretko opravdavala svoje avanture bipolarnim poremećajem od kog je patila.

– Osim što se zabavljala sa ženama, Vivijen je supruga varala sa Marlonom Brandom i Reksom Harisonom –  dodaju autori njene biografije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.