Terapija šopingom

Priznajte: čim ste pogledale naslov, već ste zaključile da vam se tekst dopada! Pitate se kom to lekaru treba da odete, pa da vam prepiše ovu terapiju – i da onda svom dragom možete da kažete da ne troškarite, nego da samo pratite lekarska uputstva. Šalu na stranu, terapija šopingom zaista postoji – i nije vam neophodno višečasovno čekanje ispred lekarske ordinacije da biste dobile uput i recept, jer terapiju sporovodite same. O čemu se radi?
Neki američki psiholozi došli su do zaključka da umereni šoping (u prevodu, onaj koji vam neće preterano opteretiti budžet) može zaista blagotvorno da deluje. Šetanje po prodavnicama i "merkanje" onog što biste mogli da kupite skrenuće vam pažnju sa problema svakodnevice i nakratko vas opustiti, a takav predah može biti zaista blagotvoran (pa, svima nam je nekad potrebno da se opustimo, zar ne?). Zapravo, već na poslu, kad primetite da ste nervozne, možete se opustiti zamišljajući šta ćete da kupite. Najbolje je da u tom zamišljanju najčešće budete realne, naime, da ne zamišljate često stvari koje sebi jednostavno ne možete da priuštite.
Sigurno ste i same svesne koliko se lepo osećate kad sebi kupite nešto, makar to bila i sitnica. To nije slučajno, jer šoping predstavlja višestruko korisnu terapiju: protiv stresa, dosade, besa i napetosti posle svađe na poslu… Pored toga, šoping vas može naučiti prilagodljivosti – recimo, za određenu priliku želite baš takvu-i-takvu haljinu i nikako vam ne uspeva da je nađete, a onda vidite neku jeftinu, ali vrlo lepu bluzicu, koja odlično ide sa suknjom koju već imate – i budete prava zvezda događaja na koji odete. Ako ste, recimo, previše impulsivna osoba, to možete naučiti da kontrolišete baš tako što ćete kontrolisati svoje ponašanje u šopingu – recimo, tako što ćete paziti da se ne zaletite i ne kupite mnogo slatke cipelice koje nemate sa čim da uskladite.
Naravno da u ovoj terapiji, kao i u svakoj drugoj, postoji mogućnost da se pretera – u ovom slučaju, to će vam "ojaditi" budžet. Ipak, neka vas to ne uplaši: prihvatite nepreterivanje kao još jedan izazov – i uživajte u terapiji!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike