To se tako radi

Sigurno vam je mnogo puta rečeno da se nešto tako-i-tako radi. Bez dodatnih argumenata, čak vas i "pogledaju belo" ako pitate za objašnjenje zašto mora baš tako, zar ne bi moglo i ovako, samo vam kažu: "Pa to tako ide". Mada zaista postoje uobičajeni načini da se nešto uradi, to ne znači da se željeno ne može postići i na neki drugi način.
Kada se kaže: "To se tako radi", sve što to zapravo znači jeste da izvestan broj ljudi nešto radi na određen način. Zato što im taj način najviše odgovara, zato što su tako navikli, zato što im nije palo na pamet da bi to moglo i drugačije… To može, i često i jeste, da bude praktičan i efikasan način da se postigne željeni cilj; ali je vrlo verovatno da se isto to može postići i na neki drugi način.
Novi ili samo drugačiji način da se nešto postigne može da ispadne "otkrivanje tople vode". Kad kažete: "Ma neću ja to tako, imam ja svoj način", lako se može desiti da taj vaš način ispadne duži i teži i komplikovaniji od onog starog i uobičajenog. Taj stari, uobičajeni način ipak je mnogo puta isproban. Ali, opet, može se desiti i da otkrijete nešto bolje i efikasnije – a kako će ispasti ne možete znati dok ne probate.
Pored toga, zanimljivo je kad isprobavate sopstveni metod za postizanje željenog cilja. Neko sa strane će vam možda prigovarati da gubite vreme kad već postoje pouzdane i proverene metode, i taj neko bi mogao biti u pravu sa svoje tačke gledišta, ali vaša tačka gledišta ne mora se poklapati s njegovom/njenom. Isprobavajući sopstveni metod možda ćete utrošiti više vremena na postizanje zacrtanog cilja, možda ćete i morati da odustanete od tog metoda i ipak upotrebite onaj uobičajeni, ali vreme koje ste utrošili neće nužno biti izgubljeno, jer ćete isprobati nešto novo, a vrlo verovatno nešto tim isprobavanjem i naučiti. Čak i ako je uobičajeni metod za postizanje tog-i-tog cilja brži i efikasniji, onaj do kojeg ste vi došli vama bi mogao da bude zanimljiviji i zabavniji, a raditi nešto zanimljivo što vas zabavlja nije gubljenje vremena.
To se tako radi? Ne, veliki broj ljudi, sasvim moguće i velika većina ljudi, to tako radi. I možda su oni sasvim zadovoljni postupkom, i u najboljoj nameri vam preporučuju da i vi postupite kao i oni. Preporuku možete poslušati, ali i ne morate – na kraju krajeva, bez isprobavanja novih stvari zaista nikud ne bismo dospeli, a uz to bismo se i dosađivali.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike