najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tragičan život prve princeze Holivuda

Zvali su je prvom princezom Holivuda, a mediji su je četrdesetih godina proglasili provincijalkom koja je uspela da ostvari američki san.

Rođena 17. oktobra 1918. godine, u porodici plesača i zabavljača, Rita Hejvord naučila je prvo da hoda, a zatim odmah i da pleše. Otac, rođen u Španiji, Eduardo Kansino bio je takođe plesač koji je porodicu preselio u Holivud kako bi mogao zvezde privatno da podučava plesu. U vreme Velike ekonomske krize, Eduardo je ostao bez mušterija pa je odlučio da iskoristi svoju kćerku za zaradu. Kada je navršila 12 godina, Rita je svom ocu bila plesna partnerka.

Rita je prezirala svog oca. Osim što je tukao i terao na sate i sate napornih treninga plesa, gotovo svakodnevno je seksualno zlostavljao. Šokantan detalj autorki Ritine biografije Barbari Leming otkrio je njen drugi suprug, reditelj i pisac Orson Vels.

– Eduardo je silovao popodne, a plesao sa njom po noći – napisala je Laming.

Svoju priliku za bekstvo dobila je kada je kao 18-godišnjakinja upoznala biznismena Edvarda Džadsona koji je tada imao 41 godinu. Edvard je u Riti odmah video priliku za zaradu pa je odveo u Las Vegas. Naivnoj i mladoj Riti svideo se Edvard jer je mislila da joj istinski želi da pomogne u karijeri. Uskoro su se venčali a Džadson, koji je preuzeo ulogu njenog menadžera, navodno je ‘pozajmljivao’ uticajnim biznismenima kako bi od nje napravio zvezdu.

Rita je 1937. godine potpisala ugovor sa studijom Kolumbija. Prvo su je uzimali za manje uloge, većinom izazovnih ‘egzotičnih’ plesačica. Ubrzo su shvatili da od nje mogu napraviti holivudsku zvezdu samo ako se reše njenog ‘latino’ izgleda. ‘Nova’ Rita je 1940. godine počela da se pojavljuje u filmovima sa zvučnim imenima poput Kerija Granta i Džoan Kraford. Što je bila uspešnija, to se Edvard više bojao da će ga napustiti pa joj je pretio da će je zaliti kiselinom i uništiti joj lice.

Rita je 1942. podnela zahtev za razvod, a kao razlog navela je ‘okrutnost’. U brakorazvodnoj parnici, svu svoju zaradu predala je Edvardu kako bi ga se oslobodila. Ubrzo je upoznala svog drugog muža, reditelja i pisca Orsona Velsa. Par se venčao, a Rita je rodila svoje prvo dete, kćerku Rebeku. Tada je već bila jedna od najunosnijih holivudskih zvezda.

Od 1944. do 1947., Rita je bila popularna u Holivudu. Njene fotografije i filmovi bili su najpopularniji među američkim vojnicima koji su se borili u Drugom svetskom ratu. Njenu popularnost u to vreme verno je dočarao i film ‘Shawshank Redemption’.

U Kanu 1968. godine upoznala je Princa Alija Kana, sina Sultana Muhameda Šaha, vođe islamističke sekte. Princ je bio poznat kao veliki zavodnik, a na njegov šarm odmah je ‘pala’ i Hejvort. Odmah iduće godine, par se venčao, a njihova svadba proglašena je kontroverznom pošto je Rita još uvek bila udata za Velsa. Zbog ‘afere’, deo publike je bojkotovao njene filmove, ali spektakularna svadba označila je ujedno i stvaranje ‘prve holivudske princeze’.

Krajem godine, Rita je rodila njihovo jedino dete, princezu Jasmin. Stil života koji je Kan vodio u Evropi nije se sviđao glumici, a nikako nije mogla da nauči francuski. Tokom njihovog braka, Rita je bila toliko posesivna da bi dobijala napadaje panike kada bi Ali otišao kod frizera. S pravom je bila u strahu jer je Ali na sve strane varao.

Hejvort je odlučila da se vrati u SAD sa svojim kćerkama 1951. godine, a dve godine nakon toga njen brak sa Alijem službeno je došao kraju. Kraj braka je dotukao pa je, iako se vratila filmovima, počela da pije više nego ikad. Tada je i kulminirala njena višegodišnja svađa sa šefom svog filmskog studija jer je odbijala uloge i pretila tužbama.

Slavna glumica umrla je 1987. u 69. godini od komplikacija uzrokovanim Alchajmerovom bolešću koja joj je otkrivena sedam godina ranije. Njena kćerka Jasmin Kan, koja se brinula o Riti poslednjih godina njenog života, smatra da je njena majka ranije počela da dobija simptome ali tada se nije puno znalo o Alchajmeru.

Kada bi zaboravljala svoje dijaloge, njene kolege i filmska ekipa mislili bi da je preterala sa alkoholom, ali to su bili počeci njene bolesti.

Rita je postala prva javna osoba za koju se znalo da je bolovala od Alchajmera, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike