najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Trenuci odmora dobri za usavršavanje

Svi mi volimo kada naiđe period u kome je posla manje – ura, manje klijenata, konačno može malo da se predahne! Ono što će većina tada da radi jeste da se opušta uz surfovanje Internetom ili da radi nešto podjednako "važno" – još malo kafeniše i tračari s koleginicom, može i uz lakiranje noktiju. Mada to jeste zabavan način da se provede vreme, tako nećete doći do željenog unapređenja. U najboljem slučaju ostaćete tu gde ste, a u lošijoj varijanti "popićete grdnju" od šefa ako vas uhvati u lakiranju noktiju, uz objašnjenje da vas on ne plaća da na radnom mestu lakirate nokte i da, ako ste već završile sa svojim poslom, treba da tražite još neko zaduženje ili da pogledate po odeljenju kome je potrebna pomoć. Šta je, dakle, bolje učiniti?
Ako želite da napredujete u poslu, neophodno je da se stalno usavršavate. To znači da bi po vas najbolje bilo da trenutke kada ima manje posla koristite da naučite nešto novo. Recimo, da naučite nov jezik – za poslovni svet nemački je jedan od najkorisnijih. Tako, ako vaša firma stupi u kontakt sa stranim firmama (a hoće, ako je iole uspešna), vaša prednost biće znanje jezika države te firme, što znači i povećanu mogućnost da komunikacija s važnim stranim partnerom ide baš preko vas.
Dobra je ideja i da sebi zadate da se jednom nedeljno (ili češće, ako imate vremena) zanimate nekom umetnošću – čitajte, posetite pozorišnu predstavu, muzej, pogledajte neki film… Tako u sebi negujete kreativnost, a to se može pokazati korisnim na poslu.
Pauza za ručak, kad neko ide po sendviče za sve? Kolege će vas voleti ako im donesete sendvič (naći će se i poneko gunđalo da se žali kako sendvič nije dobar, kao da ste vi za to krive), ali ako imate neke posebne sposobnosti koje na svom radnom mestu ne koristite, možda ih u toku pauze za ručak možete iskoristiti pomažući nekome. Tako ćete sigurno biti primećene i lako se može desiti da dobijete posao koji će koristiti i te vaše posebne veštine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike