Učenje šteneta da ne ujeda

Imati novo štene u kući je divno, ali je to slatko stvorenje neophodno naučiti nekim stvarima, to jest, naučiti ga prihvatljivim oblicima ponašanja. U to spada i učenje šteneta da članove vaše porodice, kao i vaše goste, ne sme da ujeda.
Da ne bude zabune, ni to učenje neće vam dati garanciju da vaša kuca nikada nikoga neće ujesti – ako se, recimo, desi da neko padne preko psa i zabije mu prst u oko, pas će ga ujesti, to je normalna reakcija. Ipak, ako se izuzmu ovakvi incidenti, većinu pasa je moguće naučiti da ne ujedaju.
Pas ne ujeda samo u napadu ili odbrani. Ako ste nekad gledali štence kako se međusobno igraju, sigurno ste primetili da se često međusobno grizu i glođu. To je za njih normalan način igre, samo što, kad primite štene u svoj dom, treba naučiti kucu da vi nemate krzno ni čvrstu kožu da ublaže ujed, i da će vas taj ujed boleti primetno više nego što bi boleo štene.
Dobro je znati da štenad imaju oštre zube, ali slab stisak vilice (za razliku od odraslih pasa, čiji su zubi manje oštri, ali im je stisak vilice znatno jači), tako da, mada će vas zaboleti kad vas štene gricne, ono nije sposobno da vam nanese neku veću povredu. Prvi korak u učenju šteneta da ne grize je sledeći: svaki put kad vam njegovi zubi dotaknu kožu, oštro recite: „Joj!“. Štenad i odrasli psi, pored toga što grizu, nekad i samo uhvate ustima; opisani korak ih u tome neće sprečiti, ali će vremenom naučiti, ako vi budete dosledni, da grickanje ublaže u toj meri da vas ne boli ili da zaboli malo (kao kada odrasli pas gricne štene da ga upozori da nešto ne treba da radi – ne napravi mu nikakvu ranu tim ujedom, samo prouzrokuje dovoljno neprijatan osećaj da štene shvati da to znači „ne“). To je za štene prirodan način učenja, pošto bi, da je ostalo zajedno s braćom i sestrama, naučilo to isto tako što bi druga štenad zacvilela kada ih tokom igre suviše jako gricne.
Postoji i zabavan i bezbolan način da naučite štene da vas ne hvata ustima. Uzmite u šaku malo suve hrane za kuce i nežno mu recite: „Uzmi“ ili „Hrana“ (ili koju već komandu odaberete za ovo). Nakon što uzme zalogaj, sklopite šaku oko ostatka hrane i recite mu: „Ne diraj!“ (možete odabrati i neku drugu komandu, ako vam tako više odgovara). Nakon što tri do pet sekundi nije pokušalo da vas dotakne vilicom ni da uzme hranu, ponovo mu recite „Uzmi“. Postupak treba ponavljati prilikom svakog obroka šteneta oko pet minuta tokom dve-tri nedelje. Na taj način učite štene da „ne diraj!“ znači da ne treba da dodirne – u ovom slučaju vas.
Nakon nekoliko nedelja pomenutog učenja (i za ujedanje i za hvatanje ustima), trening dalje ide ovako. Ako niste videli da će vas štene uhvatiti ustima, nego samo osetite zube na koži, recite: „Joj!“. Ukoliko unapred vidite da će vas uhvatiti ustima, recite: „Ne diraj!“. Štene vas hvata ustima jer želi da se igra s vama, tako da je tu pitanje imate li vi vremena i želje da se u tom trenutku igrate s njim. Ako imate vremena, možete trenirati štene nekim drugim komandama („sedi“, „lezi“ i slično) ili se samo igrati s njim. Ukoliko vremena nemate, dajte štenetu neku njegovu igračku i zatvorite ga tamo gde vam neće smetati, tako da ne može da ponovi ponašanje (hvatanje ustima) koje ste mu upravo zabranili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.