U trendu

Upotrebiti sanjarenje za organizaciju (2)

Sanjarenje neki vide kao čisto gubljenje vremena ili, nekad, kao prijatno bekstvo od sumorne svakodnevice, ali sanjarenju se može naći i veoma praktična primena – u organizaciji i u planiranju. Naime, lako je reći nekom da se već jednom organizuje, mnogima se desilo da smisle kako će se organizovati, naprave plan, a onda ispadne da im taj plan baš i ne funkcioniše. Evo kako vam sanjarenje, to jest jedan njegov oblik, može pomoći u tome.
Nakon pripreme opisane u prethodnom članku, dolazi red na samu "seansu" sanjarenja. Razmislite o različitim načinima da priđete problemu koji imate s organizacijom toga-i-toga. Razmislite o različitim metodama, sistemima i strukturama. Kad se setite nečega za šta mislite da bi vam odgovaralo (postoji veliki broj načina da se nešto uradi, trik je u tome da pronađete onaj koji će odgovarati vama), ispitajte to mentalno. Zamislite da počinjete s tom metodom. Da li biste mogle s time da počnete na vreme da stvar bude obavljena onda kada vam treba? Da li se radi o nečemu što finansijski sebi možete da priuštite i da li taj metod vredi tog novca? Ili se radi o nečemu što je jednostavno preskupo, kako za nabavku, tako i za održavanje (ne zaboravite na održavanje, o tome se neretko ne razmišlja unapred, a onda troškovi postanu preveliki).
Zamislite, zatim, da to koristite. Da li upotreba teče glatko? Da li zamišljeni sistem ispunjava svoju svrhu? Ima li komplikacija? Ako ih ima, mogu li se zaobići ili izbeći? Zamislite i kako bi taj sistem funcionisao kroz godinu dana, pet godina, deset godina ili i duže (po potrebi). Da li je i dalje efikasan? Da li ga treba modifikovati? Možete li tu modifikaciju već sada da ugradite u sistem? Ako vam se čini da ideja ne funkcioniše, ne morate je ovako detaljno analizirati, pređite na sledeću, i tako dok ne pronađete ono za šta osećate da će za vas zaista funkcionisati.
Kada je "seansa" sanjarenja završena, dok vam je još uvek sveža u pamćenju, zapišite što više detalja (sad su vam sveži i čini vam se da sve funkcioniše, ali već kroz nekoliko sati nećete se toliko jasno sećati). Pogledajte zapisano i analizirajte to. Kako vam sada deluje to što ste zamislile? Da li mislite da nešto treba menjati? Jeste li zadovoljne rezultatima? Napravite listu sastojaka ili čega već što bi trebalo nabaviti. Odredite određeno vreme kada bi stvar trebalo da bude obavljena i pokrenuta. Ako su vam potrebne dodatne informacije, mere, bilo šta, sakupite ih i dodajte ih napravljenim beleškama.
Moguće je da će se, kad pokrente svoj plan, pokazati potrebnim da ponešto modifikujete. Uradite to, niste u obavezi da se slepo držite zacrtanog. Po potrebi, upotrebite sanjarenje kako biste dodatno poboljšale svoj sistem. Svrha sanjarenja u celoj ovoj stvari jeste da ne gubite vreme na gomilu neuspešnih pokušaja – ne kažemo da je metod nepogrešiv, ali ako prethodno u glavi "izvrtite" mogućnosti i moguće scenarije, dobar deo njih nećete morati uživo da isprobavate, već ćete ranije naći ono što baš vama odgovara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)