najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uštedele su nešto vremena

Veliki problem mnogih jeste taj što su pretrpani obavezama, toliko da im ne uspeva sve da postignu, i nimalo im vremena ne ostane za sebe. Evo kako su se neke dame dosetile da uštede malčice vremena – možda će nešto od navedenog biti upotrebljivo i za vas.
Jedna dama je imala veoma dugu, gustu i kvalitetnu kosu, na koju je bila ponosna – samo joj je na negu kose odlazilo i po dva ili tri sata. Neko bi rekao da je jednostavno rešenje ošišati se, i dama je to i učinila – ali tek nakon što je čula za dobrotvornu organizaciju koja prihvata donacije u kosi od koje onda budu napravljene perike za decu koja pate od bolesti koje, između ostalog, uzrokuju i gubitak kose. I dalje ima lepu kosu, ali više ne toliko dugačku, pa je i održavanje lakše i brže ide, plus je i pomogla bolesnoj deci da se osete bolje.
Druga jedna dama, koja ima brojnu porodicu, opredelila se da se više ne maltretira s pranjem sudova. Kako? Kada imaju goste, koristi porcelansko posuđe, ali kada su u pitanju samo oni, "domaći", koristi kartonsko posuđe za jednokratnu upotrebu. Tako ima jednu napornu obavezu manje. Druga dama je odlučila da svoju nećaku plaća da joj usisa i obriše prašinu – nećaki bude drago da zaradi džeparac, a dama ima malo manje obaveza.
Jednoj dami su se tokom godina nagomilali različiti papiri, zastarele potvrde o ovome i onome, razne beleške koje joj odavno više nisu bile potrebne, i sređivanje tih papira, kao i nalaženje onog što jeste bilo aktuelno u gomili zastarelog, oduzimalo joj je strahovito mnogo vremena. Kad je trebalo da se preseli, sve te nepotrebne papire je isekla na tanke trake, upotrebila da njima obloži lomljive stvari, i nakon selidbe bacila. Odahnula je.
Donošenje zdravih odluka takođe pomaže – tako je jedna dama odlučila da više ne priprema večeru za sebe i svog supruga. Njih dvoje ionako pojedu sasvim dovoljno u toku dana, uz to i vežbaju, a uveče uzmu malo zdravih grickalica (voće, malo integralnih žitarica i slično). Sad se oboje bolje osećaju i znatno bolje spavaju kad uveče ne pojedu obilnu večeru.
Još jedan primer: ona je redovno pisala dnevnik, što joj se dopadalo, ali joj je i oduzimalo strahovito mnogo vremena – dok nije odlučila da prestane s tim i da joj kao podsetnik služe elektronske poruke koje je slala dragim osobama, jer su ionako bile življe i kompletnije od njenog dnevnika. Njoj slična osoba je duže vreme iz različitih časopisa isecala članke za koje je verovala da bi mogli da koriste njoj dragim osobama, dok nije shvatila da joj to oduzima sve više i više vremena, pa je prestala s tim, i nada se da će, u ovom vremenu informacija, njeni prijatelji i bez tih članaka uspeti da nađu ono što im je potrebno.
Neko bi mogao da primeti da su mnogi od ovih primera zapravo obaveza koju je neko sam sebi nametnuo, ne nešto neophodno kao što je vođenje deteta lekaru. I jeste tako – jer većina ljudi ima gomilu takvih sitnih obaveza koje sami sebi zadaju, a posle ne uspevaju da postignu. Razmislite imate li i vi takve obaveze u svom životu i pokušajte da ih se otarasite – neverovatno je koliko se takvim postupkom odjednom dobije u vremenu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike