U trendu

Užas, hrkanje!

Ukoliko ste ikada spavali u blizini nekog ko hrče, odlično znate koliki to problem može da bude. Neretko, oni koji hrču nisu u stanju da razumeju koliko to može da smeta i iznenadili bi se da im kažete da su se zbog hrkanja partneri rešavali na spavanje u odvojenim sobama – ili čak i na rastanak, to jest razvod, ako su bili u braku. Premda ima onih koji smatraju da hrkanje više smeta okolini (nekad u toj meri da bukvalno ne mogu da spavaju) nego onome ko hrče, to nije sasvim tačno – hrkanje može da bude prvi korak ka sindromu „noćne apneje“, prekida disanja, što može da izazove i veće tegobe. Zato ne bi bilo loše podsetiti se uzroka hrkanja, kao i mogućih terapija.
Uglavnom hrču muškarci; oko 20% muškaraca između 30 i 70 godina hrče. Nije sasvim sigurno zašto je to tako, ali veruje se da žene ređe hrču jer njihovi hormoni deluju stimulativno na centre disajnih organa, što sprečava hrkanje. U prilog ovoj teoriji ide to što se dešava da žene nakon menopauze počnu da hrču.
Pored hormona, i gojaznost ima veliki uticaj na hrkanje – nagomilana masnoća u obrazima i ispod brade smanjuje prostor između jezika i ždrela kroz koji struji vazduh. Po sličnom principu, hrkanju pogoduju i spuštena i mlitava nepca, izdužena resica, kao i uvećan zadnji zid ždrela. Isto tako, prehlada, alergije i upala sluzokože doprinose da hrkanje bude češće i glasnije.
Alkohol takođe doprinosi hrkanju, jer deluje kao neka vrsta anestetika koji opušta mišiće, pa oni u snu lakše vibriraju. Ukoliko se alkohol kombinuje sa obilnom, jako začinjenom i preterano masnom večerom, efekat će biti još jači.
Kao što možete i da pretpostavite, smanjenju problema hrkanja uveliko doprinosi otklanjanje uzroka – dakle, izbegavati veće količine alkohola pred spavanje i uzeti laganu večeru (i jedno i drugo će u mnogo čemu doprineti zdravlju, neće samo smanjiti verovatnoću hrkanja). Gojaznim osobama pomoći će ako smršaju – i opet, to će im popraviti opšte zdravstveno stanje, neće samo obradovati njihove ukućane koji će najzad moći da se ispavaju. Preporučuje se i deblji jastuk.
Za kraj, u evropskim zemljama postoje i odgovarajuće proteze za noć koje se stavljaju u usta pred spavanje i sprečavaju da jezik u snu padne pozadi i spreči prolazak vazduha. Zato, ne očajavajte ako vaš dragi „testeriše“ – uz malo truda i tome ima leka.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike