Vaša najdraža bajka

Verovatno ste kao dete imale omiljenu bajku – onu koja vam se dopadala više nego sve ostale, onu u kojoj ste zamišljale sebe kao glavnu junakinju. U međuvremenu ste, naravno, odrasle, ali vam je ta bajka ostala draga, nekako lepša, ili bar vama draža, od svih ostalih. Tako je bar s većinom. Da li ste znale da na vaš život veoma utiče vaša omiljena bajka?
Da uzmemo za primer Pepeljugu. Lepa priča, zaista. Dobra devojka koja se bez ikakve svoje krivice namučila, ali je na kraju ipak nagrađena time što je dobila princa za muža i svoje sopstveno kraljevstvo. E, sad, žene kojima je „Pepeljuga“ omiljena bajka sklone su izvesnim obrascima u životu.
One su veoma vredne i trude se oko svih. Od detinjstva se trude oko svih ukućana, koji ih najčešće iskorišćavaju. Kada porastu, nađu sebi partnera koji će ih podjednako koristiti; ili ne uspeju da odu iz svoje porodice niti da nađu sebi partnera, već budu dežurna ispomoć svakome u kući kome to zatreba (čuvanje bratovljeve ili sestrine dece, pomaganje majci, ispunjavanje očevih želja…).
One ćute i trpe. Nadaju se i sanjaju. Ako budu dobre, mora da usledi i nagrada, zar ne? U nekom trenutku, ako budu dovoljno dobre i strpljive, desiće se neko čudo i srešće svog princa koji će ih odvesti iz takvog života, princa koji će im pružiti sve o čemu su oduvek sanjale. Neće više biti svačije sluškinje – postaće, manje-više, kraljice.
Kad pročitate ovakav opis, zvuči neverovatno naivno, zar ne? Sigurno znate da se takav san neće ostvariti; svačija sluškinja ostaće svačija sluškinja, izuzev ako se sama, sopstvenim snagama, ne pobuni i ne izbori za nešto bolje. Neće je spasti niko, što ne znači da joj spasa nema. Međutim, za dobar život mora da se izbori sama.
Nevolja je što žene koje žive po ovakvom obrascu nisu zaista svesne čemu se nadaju. One zavaravaju sebe, a nade su im samo u neko neodređeno poboljšanje. Tako često i ne postanu svesne da se uzalud nadaju, da im pomoć sa strane neće stići – ne postanu svesne da njihov dobar život samo od njih zavisi.
Pouka? Ako ste pomislili da ne treba imati omiljene bajke, ili da uopšte ne treba čitati bajke, ne, nije to. Ipak, razmislite koja vam je omiljena bajka i šta bi to moglo da kaže o vama. Tako ćete postati svesne koje su vam slabe tačke i koju vrstu grešaka u razmišljanju ste sklone da napravite. Jednom kada toga postanete svesne, moći ćete da otkrijete i odakle dolazi ono što vas u životu čini nesrećnom i nezadovoljnom – a kada locirate „neprijatelje“, moći ćete i da počnete da smišljate kako da ih pobedite; kako da izbacite nesrećan obrazac iz svog života i uvedete neki lepši i srećniji. Ukratko: moći ćete da napišete drugačiju bajku, neku koja je zaista po vašoj meri i po vašim željama.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike