Vodič za pametne mame

Ozbiljni ste kada je vaša karijera u pitanju i trudite se da radite najbolje što možete. Znate da ste dobri i da možete da postignete puno. Zato se vaš šef i ne buni kada pitate da li možete da odvedete dete kod zubara. Zbog dece možda vaš program rada izgleda drugačije, možda radite manje, ne idete na poslovna putovanja, ili jedan dan u nedelji radite kod kuće…

Možda ni sami niste svesni da ste upali u „Mama zonu“ – još uvek ste produktivni i vezani za posao, ali su male šanse da ćete dobiti unapređenje, novčane bonuse ili da ćete učestvovati u nekom od onih važnijih projekata. Vaša firma se možda i ne buni, a situacija bi se najbolje mogla opisati ovako: „Pustićemo vas da imate život, ali možete da zaboravite na napredak u karijeri“.

Gotovo uvek su tu kolege koje će vas gledati ispod oka dok uzimate kaput i izlazite napolje. Znate, to je onaj tip ljudi koji će vam reći: „Jao, baš sam hteo da te pozovem na taj sastanak, ali nisi bila tu u utorak“.

Ukoliko se desi da vaš saradnik zaista nezasluženo obavlja i vaš deo posla, potrebno je da ispravite situaciju. Međutim, ako je on ili ona jednostavno pakostan, onda zaista ne postoji ništa što biste mogli da uradite.

Da, tako je, ne činite ništa. Izlečite sebe od urođene ženske potrebe da se pravdate i izvinjavate. Nemojte da odmah zauzimate odbrambeni stav, da objašnjavate ili delite svoja osećanja. Mislite sledeće: „Ne mogu da kontrolišem emocije ove osobe. Ovo je moj posao, moj raspored rada, moj život“. Možda ste se već dovoljno dokazali, pa imate izvesne beneficije. To je vaš izbor. Jednom kada na čitavu stvar gledate ovako, slaćete okolini jake i pozitivne signale i smanjićete mogućnost da vam stalno prebacuju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.