najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vredi li menjati život iz korena?

Kad imate neke zdravstvene/emotivne/životne probleme, verovatno vam bude drago kad vidite da negde postoji neki kraći tekst o načinu rešavanja nekog od tih problema. Onda vas verovatno iziritira kad vidite da vam taj tekst predlaže da, radi rešavanja jednog problema, promenite veliki broj stvari u svom životu.

Kako promeniti toliko stvari u životu? Recimo, imate problema sa želucem i vidite da bi predlog o drugačijoj ishrani značio, zapravo, drastično menjanje vaših životnih navika – a vama te životne navike odgovaraju, ili vam se čine neizbežnim s obzirom na to kakav život vodite. Zar ne postoji neko jednostavnije rešenje, a ne da zbog jednog problema menjate život iz korena?

Nažalost, u nekim situacijama ne postoji instant rešenje. Ukoliko je problem koji imate nastao jer postupate pogrešno iz korena (izvinjavamo se ako nekoga vređamo ovim), onda je za rešenje problema stvarno neophodno promeniti život iz korena. S tim što, kad sednete i malo razmislite o tome kako bi to sve moglo da se organizuje, ume da ispadne da promene zapravo nisu toliko velike – recimo, umesto da za užinu pojedete sendvič s kioska, najčešće od belog hleba i s majonezom i još nezdravih sastojaka, možete potrebne namirnice za zdraviju varijantu sendviča nabaviti dan ranije, a onda sledećeg dana ustati deset minuta ranije i sami sebi spremiti sendvič (tako ćete i prilično uštedeti) koji će vam stajati u tašni dok ne ogladnite. A tome možete dodati i jabuku ili pomorandžu, za one trenutke kad poželite slatko i bude vam potreban priliv energije – ove voćke su zdravije od čokoladica.

U ranim dvadesetim, ovakva vrsta problema se neretko ne shvati ozbiljno, jer se, zbog mladosti, organizam od tegoba prilično brzo oporavi, pa vas stvarno mrzi da razmišljate o izmenama u životu, a ustati 10-15 minuta ranije vam deluje kao preveliki zahtev. U tridesetim organizam vam već znatno manje prašta, tegobe zbog nezdravog načina života postaju znatno izraženije, ali se i dalje, jednom kad pređete na neki zdraviji režim, poboljšanja dosta brzo primete – tada ljudi nekako znatno lakše prihvate, recimo, da vredi ustati ranije i u toku dana se malo drugačije organizovati da ih želudac ne bi nesnosno pekao.

Sve u svemu, brza rešenja nekad postoje, ali u većini slučajeva, ako je problem iole ozbiljniji, ako je nastao zbog veoma pogrešnog načina života, da bi se problem rešio, neophodno je prilično promeniti životne navike. Bez toga, jedino što je moguće postići jeste nekakvo krpljenje, ali ne i trajno rešenje.

3 komentara
  1. Nataša Gajić

    Bolje da sam ja zla, nego da su prema meni zli. Logika. Ali to obično dolazi u paketu.

  2. Nataša Gajić

    E, životna situacija, ili trenutak, naučiće vas da u jednom trenutku morate umjesto za dva sendvič da kupite za samo jedan (šta? zavisno od valute). Kako to da izvedete ili koliki broj? Pa koliko ste u trenutnoj mogućnosti. Šta? Pa, prazni.

  3. Renata Vojnić Purcar

    Menjati život iz korena može se odnositi i na druge stvari, npr. družiti se što više, ne tražiti od života samo “izuzetne stvari” nego se zadovoljiti tako važnim “sitnicama koje život znače”. Zašto se srodne duše srednjih godina plaše veza, zašto?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike