Za „mirnu prirodu“

Osobe koje su po prirodi mirne nije lako izbaciti iz ravnoteže. Često se veruje da njih ništa ne pogađa, da one ne doživljavaju stvari tako snažno kao temperamentne osobe, ali to nije tačno – takve osobe osećaju podjednako snažno, samo nisu sklone tome da burno reaguju. Mirnim osobama je, baš kao i onim nemirnijim, potrebno nešto što će ih opustiti kako bi mogle da sačuvaju tu unutrašnju ravnotežu. Evo šta bi njima moglo da pomogne.
Od vežbi mirnim osobama najčešće prija joga. Joga aktivira sve mišićne grupe, računajući i one za koje niste bili ni svesni da ih imate, pa vas tako održava u kondiciji i dobrom zdravlju a, s druge strane, vežbe disanja i opuštanja prilično umiruju.
Osobama mirne prirode ples može da prija, ali retko kao metod opuštanja. Za opuštanje, za njih je idealno čitanje – ušuškani na kauču ili u fotelji, s knjigom uz čiju pomoć mogu da zarone u neki drugi svet, telo im se lagano i lepo opušta, a um crpe snagu uz čiju pomoć će odgovoriti na nove izazove.
Mirnim osobama je povremeno potrebno i nešto što će ih pokrenuti (ali ne u stresnom smislu) – jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom  idealno je za to. Ovakvo tuširanje podstiče cirkulaciju, razbuđuje i osvežava, i na taj način priprema za sve izazove koji bi u toku tog dana mogli da naiđu.
Još nešto što može da razbudi mirne osobe, a da pri tom ne bude u pitanju bilo šta što uzrujava, jeste zeleni čaj. On sadrži izvesnu dozu kofeina, dovoljnu za razbuđivanje, kao i razne druge korisne materije koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da su oni koji redovno piju zeleni čaj zdraviji i da ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti nego oni koji ne piju ovaj napitak.
Super hrana za osobe mirne prirode su testenine – naravno, ne u prevelikoj količini, jer bi se tako ugojile. Najbolje je jesti ih za ručak, kako bi se, uz pomoć ugljenih hidrata koje testenine sadrže, povratila energija. A onda, uz novi priliv energije, možete mirno da nastavite s obavezama.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike