U trendu

Zaboravite na samopotcenjivački humor

Humor na sopstveni račun često je dobrodošao – opušta i vas i one oko vas, i svima stavlja do znanja da ste vi prijatna i opuštena osoba, sa dovoljno samopouzdanja da se našali na sopstveni račun. Ipak, konstantne jadikovke u stilu „vidi me kakva sam slonica“ i tome slično su nešto sasvim drugo. Makar vi sasvim vedro izgovarale: „Snimi ovu grozotu na mom licu“ (a radi se o maleckoj bubuljici koja vam se tog jutra pojavila), to neće biti prihvaćeno kao znak vedrine. Zapravo, ukoliko takve stvari često izgovarate, efekat može biti krajnje nepovoljan po vas.

Čak i ukoliko vi zaista razmišljate o jednoj borici kao o katastrofi ravnoj cunamiju, to nije nešto što treba da izgovorite, čak ni uz lažnu veselost. Za to ima više razloga. Jedan je: izgovaranjem takvih stvari samo ojačavate negativne misli koje imate i skrećete pažnju drugih na detalje koje oni sami, sasvim je moguće, nikada ne bi primetili.

Drugi razlog je sledeći: ukoliko ljudima stalno skrećete pažnju na svoje sitne nedostatke (koje ne bi ni primetili da im vi niste skrenuli pažnju na njih – uglavnom zato što dosta vremena provode razmišljajući o sopstvenim nedostacima i problemima), dosadićete im. Društvo osoba koje dosađuju svima oko sebe nikad nije poželjno.

Žene će nekad pribeći ovoj taktici u nadi da, ako one same sebi zadaju najteži udarac (recimo, stalno se smeju na račun svojih malih grudi), niko drugi neće im ništa reći. Moguće i da neće – ali niste više ni u osnovnoj ni u srednjoj školi, čak i ako neko misli da ste „ravne kao daska“, to vam svakako neće otvoreno reći, bez obzira na to da li vi same spominjete svoje „nedostatke“ ili ne. Ni priče iza leđa neće prestati jer žena sama sebi zadaje najteži udarac – samo će se celoj priči dodati i to kako ona udavi celo društvo svojom opsesijom.

Nekada su majke govorile deci da ako nemaju ništa lepo da kažu, najbolje je da ne kažu ništa. To je odličan savet – naročito kad govorite o sebi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike