U trendu

Žale se da nemaju, a puno troše

Pojavu iz naslova mnogi su primetili u svom okruženju, i ako sami jedva nekako preživljavate, takvo ponašanje može prilično da vas ozlojedi. U principu, tu ne možete mnogo da učinite, osim da izbegavate da slušate takve – i svakako možete da im ne pozajmljujete novac kad ga od vas zatraže, od čega se neretko uopšte ne ustežu.
Skoro svako zna nekog takvog ili neku takvu. Žali vam se da nema novca, a vidite na njoj novu garderobu i lepe nove cipele, znate da će ove godine letovati u Španiji, prethodnih godina je bila u Egiptu, na Karibima, u Meksiku, u Dubaiju, ma, skoro da nema gde nije bila, a ne radi se o tome da ima prijatelje ili rođake širom sveta koji je zovu da bude kod njih i plate joj put. Požali vam se da je danas potrošila poslednjih sto evra na pijaci – a vi možete samo belo da je gledate, jer se, s obzirom na to kolika su vam primanja, ne usuđujete da potrošite više od dvesta dinara dnevno. I večito su joj takve priče, o tome da nema, a vi svojim očima vidite da ima znatno više nego vi, i ne znate šta da joj kažete.
Da zarežite na nju? Nemate običaj da režite na ljude kao da ste besan pas. Da se požalite na sopstveno imovinsko stanje? Sramota vas je da se žalite, a i imate neodređen osećaj da bi ona u tom slučaju smesta promenila temu i, moguće, ponovo se pohvalila novim cipelama, želeći da im se vi još malo divite.
Ono što ume posebno da iznervira jeste kad vas takva osoba zamoli da joj pozajmite novac. Vaša primanja su znatno niža od njenih, a opet, dajete sve od sebe da račune plaćate na vreme (ona s plaćanjem večito kasni, pa plaća i kamate) i da ni od koga ne pozajmljujete – i od vas je našla da traži novac! Tada vam stvarno dođe da ujedate.
Ukoliko vas takva prijateljica nervira, možete se skloniti od nje. Ukoliko ne želite da idete toliko daleko, saosećajno se složite s njom kada se žali na svoje finansije (nije verovatno da će primetiti ironiju u vašem saosećanju) i pokušajte da pričate o nečemu drugom. A kad traži novac na pozajmicu? Odbijte i recite da nemate – što je sasvim tačno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.