Žene u Saudijskoj Arabiji od sada mogu da služe vojsku

Saudijke se do četvrtka mogu prijaviti u vojsku u pokrajinama Rijad, Meka, al-Qasim i Medina, prenosi BBC.

Ova je još jedna reforma prava žena u toj državi koje je doneo kralj Salman – u junu prošle godine dekretom je odlučeno da žene mogu voziti, a od prošlog meseca na stadionima mogu pratiti fudbalske utakmice.

Saudijske žene neće moći služiti u borbenim jedinicama, ali će moći raditi na poslovima sigurnosti. Da bi bile primljene kao vojnici, moraju ispuniti 12 uslova, uključujući to da su saudijske državljanke, da imaju između 25 i 35 godina i da poseduju diplomu srednje škole.

Žene i njihovi muški čuvari, obično muževi, očevi, sinovi ili braća, takođe moraju imati boravište u onoj pokrajini u kojoj se nudi posao.

Odluka o regrutiraciji jedna je od brojnih reformi kojima se povećavaju ženska prava u toj konzervativnoj muslimanskoj kraljevini.

Udruženja za ljudska prava, međutim, upozoravaju da saudijski diskriminirajući sistem muškog vlasništva nad ženama ostaje i dalje netaknut.

Saudijke tako od svojih supruga moraju dobiti dozvolu za putovanja, udaju ili izlazak iz zatvora.

Takođe, ne smeju biti u društvu muškaraca sa kojim nisu u rodu, a u javnosti moraju nositi crne halje koje prekrivaju celo telo, tzv. abaje.

1 komentar
  1. verujem u bolje sutra

    zivo me zanima kako ce to da izgleda njihova obuka za sluzenje vojnog roka? sa dinamitom ispod haljina? demokratija rulz!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike