Ženski kompjuteri

Raznovrsne zanimljive elektronske spravice, od palmtop računara do PDA (personal digital assistant), postoje da nam olakšaju i ulepšaju život. One nas bude, podsećaju na obaveze, služe za brzu komunikaciju sa prijateljima i uopšte – štede nam vreme i uloženu energiju. Za savremenu ženu, bilo da najviše vremena provodi na poslu ili kod kuće, ovakva vrsta pomoći je važna, uz nesumnjivo prijatne „dodatne karakteristike“ koje popunjavaju slobodno vreme (igrice, pretraga mreže, chat…).

Za pitanja elektronike je, usled (delimično) pobrojanih razloga zainteresovano sve više žena. Iako su nekada kompjuteri i uopšte aparati bili središte interesovanja muškaraca, danas su se stvari uveliko promenile. Devojčice odrastaju sa Internetom u kući, ženama poslovna dinamika i zahtevi profesije sve češće nameću dodatnu edukaciju i upotrebu savremenih pomagala…

Problem koji se javlja u vezi sa tim glasi da tržište elektronike kasni za aktuelnim potrebama: reklame i produkti i dalje se dizajniraju prvenstveno za muškarce. Ovaj zaključak je potvrđen na ovogodišnjoj Consumer Electronics izložbi u Las Vegasu, gde je (konačno) uočena potreba za specifičnim pristupom marketingu i dizajnu produkata u odnosu na sve brojniju žensku ciljnu grupu.

Za početak, istraživanja sugerišu da je ženama generalno bitan dizajn, tj. „lepota“ predmeta koji kupuju, bio to računar ili mobilni telefon. Takođe, dok prosečan muškarac želi da sazna „šta sve sprava ume da uradi“, žena je pre zainteresovana za to „kako će sprava pomoći u svakodnevnom životu“.

Iako mlađe (ženske) generacije spretno barataju stručnim terminima vezanim za savremene tehnologije, za starije žene to je problem: neprijatna atmosfera u prodavnicama elektronike gde se prodavci nadmoćno „dobacuju“ nepoznatim izrazima (koje, pri tome, ne objašnjavaju) često istera potencijalne ženske kupce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.