najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zimsko voće

Vitamini su nam svima neophodni u toku cele godine. Leti, kada su dostupne najrazličitije vrste svežeg voća i povrća, uz izbalansiranu ishranu nije teško zadovoljiti ove potrebe, ali zimi je svežeg voća veoma malo. Ipak, to ne znači da ga nema – zimi je moguće naći limunove, pomorandže, grejpfrut, nar, jabuke, kivi, borovnice, jezgrasto voće… Evo šta neke od tih voćki mogu da učine za vaše zdravlje.
Jabuke, nazivane i rajsko voće, spadaju među najkorisnije. Naročito su korisne crvene jabuke: u njihovoj ljusci postoje bioflavonoidi čija su antioksidantna svojstva šest puta veća nego kod drugih vrsta jabuka. To znači da crvene jabuke znatno smanjuju proces starenja (jipi!), a pročišćavanjem krvnih sudova pomažu i onima koji pate od visokog krvnog pritiska. Naravno, treba ih pojesti s ljuskom da biste iskoristili ova njihova svojstva, pa je dobra ideja da kupujete one manje prskane i da ih dobro operete.
Borovnice su takođe veoma korisne. Zbog vitamina A i, između ostalog, pterostilbena (antioksidant koji je nedavno otkriven), borovnice poboljšavaju vid, krvne sudove, mokraćne puteve (veoma pomažu prilikom upale mokraćnih puteva), pamćenje, a izgleda i da su efikasne protiv nekih vrsta stomačnih virusa. Postoji mogućnost i da smanjuju nivo lošeg holesterola u organizmu.
Crveni grejpfrut sadrži 25 puta više betakarotena (provitamin iz koga nastaje vitamin A) nego žuti grejpfrut. Slično crvenim pomorandžama, i crveni grejpfrut sadrži dosta likopena, koji pomažu u borbi s tumorom prostate. Nezgodna stvar u vezi sa sokovima od južnog voća jeste to da njihova kiselina šteti zubima, ali to se lako rešava – pijte sokove na slamku.
Kivi, bilo koja varijacija, spada među najzdravije voće. Sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine A i C, nijacin, belančevine, kalcijum i gvožđe. Kivi je odlično voće za buduće mame, jer vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju fetusa.
Oko oraha je, kao i oko ostalog jezgrastog voća, bilo mnogo nedoumica, zbog visoke kaloričnosti. Tačno je da ne treba preterivati s konsumiranjem jezgrastog voća – orah ili dva dnevno poboljšaće vam zdravlje, a od te količine nećete se ugojiti – ali ne treba ni bežati od njega. Orasi sadrže nezasićene masne kiseline, prirodni vitamin E i čak 16 sastojaka koji štite od kardiovaskularnih bolesti. Plus, pokazalo se da je nizak nivo vitamina E povezan s hroničnim depresivnim stanjem, a unošenje vitamina prirodnim putem je uvek zdravije nego korišćenje tableta.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike