Živeti nezavisno (2)

Dobra je ideja da računi u banci budu odvojeni, tako da žena bude svesnija kolika su njena realna primanja i koliko zaista učestvuje u kućnom budžetu (pa, prema tome, i da li bi trebalo da se potrudi da poveća svoje prihode, kako se ne bi osećala kao da joj plata služi više kao džeparac). Što se društvenog života tiče, psihičkog zdravlja radi dobra je ideja da žena nekad i bez partnera izađe sa svojim prijateljima i da se nakon stupanja u vezu ne odriče sebi dragih osoba pod izgovorom da sad mora da se posveti partneru.

Ukratko: ako želite da procenite koliko ste zaista nezavisne, zamislite da živite same od sopstvenih prihoda, bez ikakve pomoći sa strane. Zamislite da same obavljate sve u domaćinstvu (uključujući i plaćanje računa, kao i brigu o svim mogućim kvarovima, bilo da ih same otklanjate, bilo da zovete majstora); da se viđate samo s ljudima s kojima biste se viđale i bez prisustva svog partnera. Kako biste u toj situaciji finansijski stajale – da li biste uopšte mogle da preživite? Da li bi vaš dom funkcionisao? Koliko bi vam dobar društveni život bio? Jednom kad iskreno odgovorite na ta pitanja, znaćete koliko ste zaista nezavisne i na kojim oblastima svog života bi trebalo da poradite.

Da li je sve ovo neophodno? Ako vam ovakva procena nije naročito bitna, onda ne, nije. Ukoliko vam ni samostalnost i nezavisnost nisu naročito bitne, ako vam sasvim odgovara da se roditelji ili partner brinu o vama i većini vaših potreba, onda ne, odgovori na pitanja koja smo naveli i postupci u skladu s iskrenim odgovorima na ta pitanja nisu neophodni – na kraju krajeva, veliki je broj žena koje i ne pokušavaju da zaista budu nezavisne. Međutim, ako vam je stvarno stalo do toga da u svakom trenutku možete da budete nezavisne (radi se o mogućnosti, ne o obavezi da budete same i zavisite isključivo od sopstvenih snaga), onda bi bilo zaista korisno proceniti pravi stepen vaše samostalnosti, kao i to da li na njoj treba poraditi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike