najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Znate li da redovno spavanje povećava inteligenciju?

Nije nikakva nepoznanica da je redovan, kvalitetan san neophodan za dobro zdravlje. Pominjalo se već da je bitan i za pravilan moždani razvoj, ali nije tako samo kod dece. I za odrasle osobe je bitno da dovoljno spavaju kako bi im mozak što bolje funkcionisao.

Neretko se smatra da, šta povodom svoje inteligencije uradite dok ne odrastete, uradili ste; posle toga može da krene samo nizbrdo. Međutim, to nije tačno, inteligencija može da nastavi da raste i kasnije, ako dovoljno stimulišete mozak, a jedna od veoma bitnih stvari jeste i da dovoljno spavate. I to ne samo zbog svima poznatog osećaja da nam mozak slabije radi ili ne radi nikako onda kada smo umorni i/ili neispavani – dovoljna količina sna donosi više od održavanja mozga u koliko-toliko funkcionalnom stanju.

Na šta mislimo? Na to da su neka istraživanja pokazala da se mozak “podmlađuje” tokom sna, kao i da moždane ćelije rastu – ali tek u šestom i osmom satu spavanja. Što znači da je velika razlika između neprekinutog osmočasovnog počinka i toga da odspavate pet sati, a zatim u toku dana još malo prilegnete. Ima kada je nemoguće tako postupiti, jer nemate dovoljno vremena za neprekinuto osmočasovno spavanje; ali kad god je takvo spavanje izvodljivo, trebalo bi ga primenjivati, između ostalog i zbog moždanog razvoja.

Ono što su istraživanja još pokazala jeste to da – nimalo iznenađujuće – osobe koje uspevaju da redovno spavaju po osam-devet sati imaju bolju koncentraciju, bolju moć opažanja i da su znatno pažljivije.

Ukratko, ne radi se toliko o tome da mentalne sposobnosti i mogućnost povećavanja inteligencije same od sebe opadaju s godinama, radi se više o načinu života koji odrasle osobe vode, a u taj način života neretko spada i nedovoljno spavanja. Dakle, naspavajte se, i budite pametnije (preterano pojednostavljeno, znamo)!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike