najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Žvake i gazirani sokovi

Klinci prosto obožavaju gazirane sokove, a vole ih i mnogi odrasli. Lepo rezne, mehurići su zabavni, pakovanja su atraktivna… Dve su nevolje povezane sa gaziranim sokovima: goje, zbog visokog sadržaja šećera (a pošto nemaju nikakve hranljive sastojke, i uz toliki unos šećera morate nešto da pojedete) i prilično doprinose nastanku karijesa.
Jedno medicinsko istraživanje pokazalo je da se karijes javlja dva i po puta češće kod one dece koja piju četiri čaše gaziranih sokova dnevno. Ukoliko neko pije i više od toga, karijes se javlja čak pet puta češće. E, sad, ukoliko vaša deca ili vi baš volite gazirane napitke, teško će biti odreći ih se; kako biste koliko-toliko zaštitili dečje (ili i svoje) zube, može vam pomoći žvaka, naravno, neka od onih varijanti bez šećera.
Razume se da bi bilo idealno posle sokova oprati zube četkicom i pastom, baš kao i posle svakog jela, ali to nije baš uvek izvodljivo. U slučajevima kad propisno pranje zuba nije izvodljivo, može da se upotrebi i žvaka. Pored toga što će, nakon jela, osvežiti dah, žvaka podstiče mehaničko čišćenje zuba, to jest, mehaničko čišćenje ostataka jela. Plus, žvakanje žvakaće gume podstiče lučenje pljuvačke, a pljuvačka takođe na svoj način čisti zube i usta. Uz to, pljuvačka deluje kao zaštitna supstanca, jer neutrališe delovanje kiseline koja nastaje previranjem šećera iz namirnica.
Da ne bude zabune, žvakaća guma nije čudotvorno sredstvo koje može da zameni temeljno pranje zuba. Radi održavanja oralne higijene i dalje je neophodno makar ujutro i uveče dobro oprati i očistiti zube, kako četkicom i kvalitetnom pastom, tako i koncem za čišćenje zuba. Međutim, kao pomoćno sredstvo za zaštitu zuba, žvakaća guma sasvim lepo može da posluži.
Ono što je zgodno u celoj stvari jeste to što deci makar neće teško pasti da koriste žvakaće gume, niti će se buniti protiv ovakvog vašeg saveta.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike