najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Žvake nisu rešenje

Jedan od najčešćih saveta za instant svež dah jeste da uzmete žvaku ili mentol bombonu. Kaže se uvek da je pranje zuba najbolje rešenje, ali, ako niste u prilici da to učinite, može i žvaka da posluži. Problem s ovim savetom je što žvake zapravo nisu dobro rešenje.
U čemu je problem sa žvakama i mentol bombonama kad vam nakon njih dah zaista postane svežiji? Dah će vam biti svežiji i prijatniji, da, ali samo nakratko, jer će zadah iz usta biti zapravo zamaskiran, ne i uklonjen. Ovo je naročito tačno ako koristite žvake ili bombone koje u sebi sadrže šećer ili alkohol, jer bakterije koje žive u ustima razgrađuju alkohol i šećer, a prateća pojava ovog procesa je neugodan zadah iz usta.
Koje je, onda, rešenje? Rešenje je samo i jedino u besprekornoj higijeni usne duplje. Ovo ne znači samo pravilno četkanje zuba odgovarajućom pastom, treba iščetkati i jezik, jer se bakterije i na njemu zadržavaju. Pored toga, neophodno je i čistiti zube interdentalnim koncem, jer se bakterije zadržavaju i između zuba, a odatle ih četkica ne može ukloniti. Konačno, postoje i vodice za ispiranje usta; one s antibakterijskim dejstvom definitivno će doprineti tome da vam dah bude svež.
Naravno, pošto je bakterije nemoguće u potpunosti ukloniti, one će se i dalje množiti u vašoj usnoj duplji. Međutim, ako ih ne hranite šećerom i alkoholom (ili ako nakon konsumiranja šećera i/ili alkohola odmah temeljno očistite usnu duplju), neće imati dovoljno hrane da bi se brzo razmnožavale. Pomaže i ispijanje što većih količina tečnosti dnevno, najviše vode, ali može i čajeva koji imaju antibakterijsko dejstvo, kao što su zeleni ili čaj od kamilice. Tako bakterije ispirate iz usne duplje, pa ih ne ostaje dovoljno da bi mogle da prouzrokuju neprijatan zadah.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike