U trendu

Ako se ovih dana osećate umorno, možda su ovo glavni krivci

Ako se često osećate umorno i pospano iako ste se tek probudili, ili ako pak imate problema sa ustajanjem i nemate dovoljno energije u toku dana, morate otkriti koje su to stvari ili navike koje vam crpe energiju.

Ovo mogu biti jedni od glavnih razloga.

Neredovna ishrana

Ukoliko preskačete obroke, naročito doručak, zalihe energije vašeg tela se iscrpljuju i osećate se malaksalo. Zbog toga je važno da tokom dana ravnomerno rasporedite obroke, a prava preporuka je da konzumirate 3 glavna obroka i dve užine.

Jedite male obroke bogate hranljivim sastojcima poput svežeg voća i povrća, orašastih plodova, semena, žitarice i mahunarke. Ove namirnice obezbediće vašem telu dovoljnu dozu dobre energije i smanjiti osećaj umora.

Dehidratacija

Prema studijama sprovedenim u Laboratoriji za ljudske performanse Univerziteta u Konektikatu, čak i blaga dehidratacija može dovesti do značajnog pada nivoa energije, raspoloženja i kognitivnih sposobnosti.

U studijama koje su se bavile ovom temom, dokazano je da dehidratacija negativno utiče na energiju kod ispitanika koji su 40 minuta hodali na traci, kao i na one koji su smireno sedeli bez konzumiranja vode.

Ispitivanje pokazuje da dehidratacija dovodi do umora kod oba pola, a da osim pada energije, može uzrokovati i nepovoljno raspoloženje i nedostatak motivacije.

Gledanje u telefon pred spavanje

Mnogi od nas imaju naviku da pred spavanje proveravaju mejl, čitaju vesti na telefonu ili listaju stranice društvenih mreža. Ipak, ispitivanja pokazuju da izloženost plavo-beloj svetlosti ekrana računara ili telefona pred spavanje negativno utiče na hormon melatonin koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja i buđenja.

Brza i masna hrana

Studije su pokazale da ishrana bogata mastima može uzrokovati pospanost i manjak koncentracije. Masti nikako ne treba izbaciti iz svoje ishrane, ali umesto brze hrane i nezdravih masnoća, uzimajte zdrave masti iz masnije ribe poput lososa, maslinovog ulja koje je bogato masnim kiselinama i orašastih plodova.

Takođe, konzumiranje ugljenih hidrata je izuzetno važno za energiju, pa u svoju ishranu uključite integralni pirinač, batat, voće i druge namirnice koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

Alkohol pred spavanje

Mnogi ljudi misle da će im čaša dobrog vina ili pak piva pomoći da lakše utonu u san, a efekat je potpuno drugačiji.

Kada u našem organizmu ima alkohola, budićemo se tokom noći, a ujutru ćemo se osećati umornije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.