najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

BEMUS od 21. do 31. oktobra

Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS biće po 47. put održane od 21. do 31. oktobra u Beogradu i okupiće umetnike iz Italije, Francuske, Rusije, Kine i Srbije. Na programu ovogodišnjeg BEMUS-a preovlađuju muzička dela 20. veka.

Od 10 programa, koji će se odvijati u salama Kolarčeve zadužbine, Sava centra, Etnografskog muzeja, Svečanoj sali Skupštine grada Beograda i Sabornoj crkvi, na četiri je ulaz besplatan, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je podsetio da je BEMUS, osnovan 1969. godine, naš najstariji i najrenomiraniji festival umetničke muzike i jedna od najznačajnih manifestacija pod pokroviteljstvoim grada.

Vukosavljević je akcenat stavio na koncert Simfonijskog orkestra i Hora RTS, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, koji će obeležiti 30 godina profesionalnog rada, na otvaranju i zatvaranju Festivala.

Nesvakidašnji muzički događaj na BEMUS-u je koncert mongolskog orkestra “IH CECN”, koji će prema njegovim rečima, izvesti program na tradicionalnim instrumentima – gudačkim i trzačkim.

Vukosavljević je kao zvezde ovogodišnjeg BEMUS-a najavio ruskog pijanistu Nikolaja Luganskog, koji će nastupiti 24. oktobra na Kolarcu, a kojeg kritika i javnost opisuju kao “mađioničara briljantne tehnike”.

Takođe, u okviru BEMUS-a nastupiće, jedina aktivna prima balerina ašoluta Svetlana Zaharova.

Ona će interpretirati naslovnu ulogu u najzahtevnijem klasičnom baletu “Bajadera” 26. oktobra u Sava Centru, sa zvezdama Boljšoj teatra Mihajlom Lobuhinom i Anom Tihomirovom, Baletom i Operom Narodnog pozorišta u Beograd.

Na BEMUS-u će nastupiti i ansambl “Solista Sankt Peterurga” predvođen violinistom Mihailom Gantvargom.

Umetnički direktor BEMUS-a Svetislav Božić je naveo da su organizatori, u krajnje oskudnim finansijskim mogućnostima, sa više nego nedovoljnim i asimetrično raspoređenim donacijama, uspeli da sa nekoliko vanserijskih solista iz sveta i sa domaćim snagama dođu do ovakvog programskog sadražaja.

Kako je dodao, programski sadržaj nije bio nemaran ni prema našim ansamblima, njihovim jubilejima, a ni prema našoj prošlosti.

Božić je naveo da je 47. BEMUS pogled u onaj vitalni, nematerjalizovani sloj 20. veka, u njegovu snagu da preuzimajući čuva i traje, dajući nedvosmislen signal budućnosti da pošlost nije iščezla.

Kompleti karata, kao i pojedinačne ulaznice su u prodaji putem Eventima.

(Tanjug)

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike