U trendu

Biće koje živi u blatu ŠOKIRALO naučnike

Organizam koji živi u mulju i koji je pronađen na japanskoj obali mogao bi pomoći da se objasni kako je na Zemlji nastao složen život.

Čudna mikroba pronađena zakopana duboko u blatu kraj južne obale Japana možda će konačno razotkriti jednu od najvažnijih misterija evolucije, pomažući naučnicima da shvate kako složeni životni oblici izviru iz iskonskih izlučevina.

Ime je dobio po Prometeju – grčkom titanu koji je čovečanstvo napravio od glinene ploče – novootkriveni Prometheoarchaeum sinthrophicum pronađen je više od kilometra ispod površine oceana u blatnjavom morskom dnu u blizini japanskog poluostrva Kii. Tim koji stoji iza otkrića objavio je svoja otkrića u Prirodi u sredu, prenosi RT.

Primećujući jedinstvene atribute bića, tim je bio u stanju da proizvede laboratorijske kulture, omogućavajući im da ga prouče mnogo detaljnije. Jednoćelijski mikrob u obliku sfere, veličine oko 500 nanometara, opremljen je dugim razgranatim udovima, za koje istraživači imaju teoriju da služe za hvatanje drugih mikroorganizma, poput bakterija. Ali umesto da love za tim „pratećim bakterijama“, smatra se da bića apsorbuju te druge mikroorganizme, i s vremenom postaju jedinstven oblik života tokom dugih perioda evolutivne istorije.

Biolozi dugo sumnjaju da bi takva simbiotska veza mogla da objasni nastanak složenog života, sugerišući da su se jednostavni mikrobi spojili pre nekoliko milijardi godina kako bi proizveli složenije ćelijske strukture. Veruje se da je isti proces stvorio i „eukariote“, široku kategoriju složenih organizama koji obuhvataju sve, od gljivica, biljaka, insekata i životinja, uključujući ljude.

„Kako smo mi – kao eukarioti – nastali je osnovno pitanje vezano za to kako smo – kao ljudi – postali“, rekao je mikrobiolog Masaru Nobu iz japanskog Nacionalnog instituta za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju, jedan od glavnih autora studije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.