Bila je heroinska zavisnica, prosila je na ulici, a danas je zdrava majka devojčice (foto)

Azaria Faver iz Edinburga život je promenila iz korena kada je saznala da je trudna. Nekada je bila heroinska zavisnica i dane je provodila proseći na ulici kako bi sakupila novac za sledeći „fiks“, a danas je zdrava i srećna mlada majka. Njena ćerkica, Bela Kaledonija, sada ima pet meseci i s mamom redovno posećuje kurseve za majke i bebe. Azaria je, pored toga, upisala i fakultet i sada studira socijalni rad.

Ova mlada mama se na heroin „navukla“ sa samo 15 godina. U najgorim trenucima zavisnosti, konsumirala je čak 20 grama heroina dnevno i uz to pušila krek. Često pod uticajem droge nije znala ni ko je ni gde se nalazi. Njen partner Aleks Adair i ona ostali su u potpunom šoku kad su saznali da je trudna. Zbog zavisnosti i zdravlja, pretpostavljali su da ne mogu imati dece.

Posle šokantnog saznanja, posetili su kliniku za beskućnike gde su dobili potvrdu da je Azaria trudna i gde su im saopštili da će im dete odmah po rođenju biti oduzeto i dato na usvajanje jer su oni, kao teški zavisnici, nesposobni da brinu o njemu.

Tad se u Azariji nešto prelomilo i čvrsto je odlučila da se zauvek odrekne droge.

– Iz ordinacije sam izašla u suzama. Nisam mogla da dopustim da se to dogodi i da mi uzmu bebu. Istog trenutka sam se prijavila na program odvikavanja. Ponekad je bilo jako teško i bila sam u iskušenja da odem i kupim heroin. Koristila sam ga od 15. godine, to je bilo nešto što sam uvek radila. Želja za novim „fiksom“ je bila strašno jaka i stalno sam mislila na to – opisuje mlada majka iskustva sa početka odvikavanja.

S obzirom na dugogodišnju zavisnost, propisana joj je metadonska terapija. Srećom, trudnoća je prošla u najboljem redu. Bela se rodila 11. decembra 2017. i težila je 3.200 grama.

– Čim sam je uzela u ruke znala sam da se više nikada neću vratiti drogi. Od tog trenutka više nikad nisam pomislila na heroin. I dalje koristim metadon, ali doze su mi sve manje i manje tako da ću ga se uskoro potpuno rešiti. Ne želim da moja ćerka misli da su svakodnevni odlasci u apoteku normalni – kaže Azaria.

Posle rođenja devojčice, i otac Aleks se potpuno promenio.

– On je sjajan otac. Upoznali smo se pre tri godine u nekom narkomanskom društvu. I on je prestao da koristi heroin kad smo saznali da sam trudna. Socijalni radnici su impresionirani našim napretkom pa su čak Belu uklonili sa spiska ugrožene dece. Imamo prekrasnu ćerkicu, topli dom i radujemo se budućnosti. A stvari su mogle da se završe potpuno drugačije – iskrena je Azaria, koja sada piše i blog  ‘Od heroina do domaćice’ želeći da na taj način inspiriše i ohrabri sve koji su u sličnim problemima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike