najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bogaćenje kroz međunarodni fudbal trajalo 24 godine

Savezni sud u Njujorku otpečatio je optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Među optuženima su dvojica sadašnjih potpredsednika FIFA, kao i bivši i sadašnji predsednici Konfederacije fudbala Severne, Centralne Amerike i Kariba (KONKAKAF). Od toga su sedmorica uhapšena van SAD. Sud je danas otpečatio i četiri pojedinačne i dve korporativne optužnice strana koje su se izjasnile kao krive.

Ukupno 14 osoba je optuženo za zavere, reketiranje, prevare u prenosu novca i njegovo pranje. Njihov plan za bogaćenje kroz međunarodni fudbal trajao je 24 godine.

Optužnicu je objavila ministarka pravde SAD Loreta I. Linč, zatim vršilac dužnosti državnog tužioca Keli Ti Kari, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Bi Kami, šef Američke poreske službe za krivične istrage Ričard Veber, kao i šef biroa FBI za Njujork i šef IRS-CI za Los Anđeles.

Među uhapšenima su sadašnji predsednik KONKAKAF Džefri Veb, kao i njegov prethodnik Džek Vorner; zatim funkcioneri iz marketinga koji su navodno sistematski plaćali i obećavali plaćanje više od 150 miliona dolara mita da bi dobili unosna medijska i marketinška prava na međunarodne fudbalske turnire.

Švajcarske vlasti su ranije danas u Cirihu uhapsile sedmoricu optuženih na zahtev SAD. Uhapšeni su Veb, Eduardo Li, član Izvršnog komiteta FIFA, funkcioner KONKAKAF i predsednik Fudbalskog saveza Kostarike, Hulio Roća, oficir za razvoj FIFA i predsednik Fudbalskog saveza Nikaragve, Kostas Takas, Euhenio Figeredo, Rafael Eskivel i Žoze Marija Marin. Policija trenutno pretresa i sedište KONKAKAF u Majamiju.

Kao krivi su se izjasnili Čarls Blejzer, bivši dugogodišnji generalni sekretar KONKAKAF i predstavnik SAD u izvršnom komitetu FIFA; zatim Žoze Havila, vlasnik i osnivač međunarodnog sportsko-marketinškog konglomerata Trafik grup; kao i dve Haviline kompanije, Trafik sports internešenel i Trafik sports Ju-Es-Ej.

„Optužnica navodi korupciju koja je široko rasprostranjena, sistematska i duboko ukorenjena, kako u inostranstvu, tako i ovde u Sjedinjenim Državama. Ona se prostire na bar dve generacije fudbalskih funkcionera, koji su, kako se navodi, zloupotrebili svoje položaje poverenja da bi dobili milione dolara mita. A to je duboko oštetilo mnoštvo žrtava, od mlađih liga do zemalja u razvoju, koje bi trebalo da imaju koristi od prihoda koji donose komercijalna prava ovih oganizacija, do navijača širom sveta“, rekla je ministarka Linč.

„Današnja akcija jasno govori da ovo Ministarstvo pravde namerava da zaustavi sve takve korupcijske prakse, da iskoreni takvo ponašanje i da krivce privede pravdi. Nastavićemo da sarađujemo sa drugim zemljama u tim naporima“, dodala je ona.

(Beta)

1 komentar
  1. Raša

    Verujem da akcija ima dva cilja 1. da usmeri skorašnje izbore i 2. da oduzme Rusiji organizaciju SP.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike