najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kako ostati fokusiran?

Ako bi vam neko skrenuo pažnju na to da vas bolja plata očekuje u nekoj drugoj firmi, u nekom drugom gradu, ili čak u nekoj drugoj državi, da li biste pomislili na preseljenje? I pod kojim uslovima biste pristali na takav transfer? Da li ste uopšte vi taj koji može da razmišlja o postavljanju nekih pogodnih uslova? Ako podozrevate da negde tamo neko mlati daleko više para od vas, radeći praktično potpuno isti posao, vrlo je verovatno da ste u pravu. A svesni ste toga da ta neka osoba nije ništa obrazovanija od vas, niti se ulaguje pretpostavljenom bolje ili duhovitije od vas. O čemu se onda radi?

Stvar je prilično jasna. Osoba koja vam kvari raspoloženje otkrila je adekvatnu poslovnu tačku G kapitalističkog modela, i koristi to saznanje iz sve snage. Možete li i vi da budete kao ta osoba? Naravno da možete. Ali, nešto treba da se preduzme. Šta? Na primer, to da krenete za novcem. Preseljenje može da bude promućuran potez, ali to prvenstveno zavisi od vaše profesije. U krajnjoj liniji, zarada i ne mora da ima bilo kakve veze s vašim obrazovanjem ili lojalnošću firmi u kojoj ste zaposleni. Ona je jednostavna mera vaše sposobnosti da svojim poslodavcima donesete određeni profit. Kako to učiniti? Za početak, odaberite pravo mesto. Primer jeste američki, ali je logika prilično univerzalna.

U određenim lokalnim ekonomskim uslovima postoje izvesne struke koje su jednostavno traženije.

Ukoliko otkrijete da se na nekom drugom mestu vaš posao daleko više ceni (na prvom mestu gledano iz perspektive zarade), nema razloga da se mnogo dvoumite. U čitavoj priči od presudnog značaja je jedino to da budete fokusirani i da imate usmerenu pažnju. Kada to posedujete, daleko je lakše prelomiti i doneti važnu poslovnu odluku.

2 komentara
  1. Milja Katić

    Da li je uvek u pitanju veća zarada? Šta je sa pitanjem smeštaja, kako to rešiti? Koliko košta zakup stana, a ako ga već imate u tom prvom mestu? Da li, ako prodate taj stan, možete za te pare kupiti drugi? Da li imate porodicu, šta sa decom za školu, sa ženom koja možda radi u tom prethodnom mestu? Sve su to pitanja koja zahtevaju odgovore i prethodno razmišljanje. Ako mislite samo na samca i to bez stana i porodice, prijatelja i roditelja, onda samo takva osoba može da razmišlja o prelasku u drugi grad, državu ili već kontinent samo zbog veće zarade. To je samo povoljnost za one koji imaju kofer i mogu da šetaju od mesta do mesta za bolje prihode.

  2. Dušan Mišković

    Velika većina ljudi sada mora da razmišlja o opstanku, a ne o većoj plati. Znatno veća plata je verovatna kao dobitak na lutriji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike