U trendu

Često sanjate bivšeg, ne brinite – kažu psiholozi

Prema sveznajućem Guglu, poslednjih sedmica je drastično porasla pretraga termina „san i bivši“, čak za neverovatnih 2.450 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a pitanje koje se najčešće postavlja jeste „zašto sanjam bivšu ljubav“, prenose mediji.

Ako odgovor na ovo pitanje potražite na nekom od brojnih onlajn sanovnika, dobićete  opšte odgovore: ako ste se sreli – sreća će vam se osmehnuti; ako spavate kod nje ili njega – želje će vam se ispuniti; ako se svađate – sve tajne će se saznati itd.

I možda vam se nameće logičan zaključak da bivšu ljubav sanjate zato što želite da vam se vrati ili je niste preboleli, ipak, psiholozi imaju drugačije objašnjenje.

Jedan od razloga jeste žal za vremenom kada ste bili srećni. Ovakvi snovi su posebno izraženi ne samo u doba epidemije, već i kada smo uopšteno zabrinuti ili pod velikim pritiskom. Podsvest traži beg u neku sigurnu zonu.

Takođe je bito i da nostalgija obično nije usmerena na osobu koju sanjate, već na vas same. Drugim rečima, nedostaje vam osoba kakva ste bili.

Drugo često tumačenje jeste potreba za „raščišćavanjem računa“. Ukoliko se vaša ljubav završila tako da niste dobili potrebno „objašnjenje“ od strane druge osobe ili niste rekli sve što vam je bilo na duši, onda takve veze imaju tendenciju da se na duže nastane u našoj podsvesti.

Tako da, ukoliko ste u srećnoj vezi, a u snove vam dolaze bivši, nemojte brinuti. To se samo vaš odbrambeni mehanizam probudio i želi da vas zaštiti od stresa u kome živite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.