U trendu

Da li će biti bitno

U životu ima puno stresnih situacija, ali se neretko nerviramo oko sitnica koje koliko sutra uopšte neće biti važne. Može da pomogne ako se, svaki put kad se iznerviramo ili se uspaničimo zbog nečega, upitamo hoće li to biti bitno i sutra, kroz mesec dana, kroz godinu dana…
Recimo, dobro kuvate, i ponosne ste na to svoje umeće. Ali, desi vam se da vam zagori ručak – desi se svakom. I to vam jako teško padne, i strahovito se nervirate oko toga. Upitajte se: hoće li i sutra biti značajno to što vam je danas zagoreo ručak? Ako neće, čemu onda toliko nerviranje?
Dete je dobilo jedinicu iz matematike. To vas je razbesnelo, grdite dete. Ali, da li će ta jedna jedinica biti važna i kroz tri meseca? Šest meseci? Godinu dana? Hoće li vaše dete završiti kao prosjak ili kriminalac zbog jedne jedinice iz matematike? Teško; dete će više povrediti to što je mama celo veče ljuta na njega nego jedna ocena.
Posao: probile ste rok za jedan dan. Nije prijatno, i moguće je da vas šef grdi zbog toga, ali hoće li to probijanje roka biti važno kroz mesec dana, tri meseca, šest meseci? Hoće li to upropastiti vašu firmu, hoćete li dobiti otkaz? Nije verovatno da hoće. Više će vam naškoditi to što se „žderete“ nego to što zadatak niste uspele da završite na vreme.
Kada ste uznemirene, uzrujane, želite da vrištite na nekog, isprepadane ste, nije nimalo lako sagledati stvari iz šire perspektive, setiti se hoće li ta vaša ili tuđa greška biti značajna na duži period – hoće li je se bilo ko kroz tri dana sećati. Ipak, vredi pokušati, vredi potruditi se, jer je onda lakše smiriti se i osetiti se bolje, nekad i okrenuti celu stvar na šalu (zapravo ste namerno izvele da vam zagori ručak, jer su deca htela da naručite picu, a morate sebi da pokažete da se trudite da deci dajete kuvano), pa i rešiti taj problem.

2 komentara
  1. Nataša Gajić

    Sa šire tačke gledišta nije mi ništa; malo sutra me ionako više neće (niko) biti.

  2. Nataša Gajić

    To da nije bitno možete da kažete jednom za svakodnevne, male, sitne i neznatne stvari koje se samo kotrljaju kroz vaš život, gotovo kao i usputni prolaznici i oni koji se samo po sebi podrazumijevaju…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike