Da li je gora materijalna ili duhovna beda?

„Da li je gora materijalna ili duhovna beda?

Kad kažem beda, onda stvarno mislim na BEDU. Nemojte da pričate o međunijansama, ovde je samo crno i belo.

Znači, materijalna beda – bukvalno borba za goli život, ne kupujete stvari zato što vam se sviđaju, pa je dilema da li kod Kineza ili brend originale, nego kupujete zato što se pocepalo i više ne može nigde da se zakrpi. Hrana – onaj minimum minimuma – uvek više gladni nego siti, čak i kad jedete samo hleb i razvodnjeno mleko. Isto se odnosi na sve segmente života…

Ili je gora duhovna beda – imate za više nego pristojan život, a u duši – pustinja.

Ajde sad vi…“ (dive)

  • Različite krajnosti… Materijalna pustoš je katastrofa i uvek okidač za razlaz, pa i suicid, jer kada se nema uslova za posao, bilo kakav – glad je je tuga pregolema. Mentalni ćorci mogu da nađu iste takve ćorke – pa im je lepo. (Tol)
  • Svaki ekstrem je „game ower“. Nijanse uvek postoje, a potreba za „crno-belim“ svetom je odraz nezrelosti. (BGHighlander)
  • Čuvena filozofkinja Vesna Zmijanac je rekla – bolje plakati u BMV-u nego u tramvaju 🙂 (elektrika)
  • Teška materijalna beda i borba za goli opstanak ne može se porediti ni sa čim drugim, da ne kažem koliko je uvredljivo i bahato prema svima onima koji su bedu osetili ili žive u njoj (sorry Dive, nemoj se uvrediti). Mislim, jedi 5 dana za redom bajata hleba, pa kad te neko pita o duhovnom u tom stanju, da vidim šta ćeš reći. (Cvetna)

Napišite i Vi šta mislite o ovome na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.