najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li smo zbog pametnih telefona lošiji roditelji?

Vreme obroka oduvek je posvećeno porodici. Novo istraživanje pokazalo je da su pametni telefoni poremetili tu tradiciju.

Naučnici su posmatrali više od 50 grupa porodice i primietili da je značajan broj odraslih u to „porodično vreme“ preokupiran pametnim telefonima.

„Različita istraživanja već decenijama pokazuju da je komunikacija licem u lice važna za jezični i emocionalni razvoj. Pre nego što su postojali mobilni telefoni, vreme obroka služilo je upravo za takvu komunikaciju“, objasnila je autorka istraživanja dr. Dženi Radeski, pedijatar u Bostonskom medicinskom centru.

Istraživanje je sprovedeno posmatranjem grupa koje su uključivale barem jedno dete i jednu odraslu osobu u restoranima brze hrane u Bostonu. Posmatrano je 55 grupa. 40 roditelja izvadilo je svoje mobilne telefone tokom obroka. 16 je celo vreme tipkalo i gledalo na telefone, čak tokom jela i razgovaranja sa decom. Devetoro ih je povremeno gledalo na mobilni. Ostali su izvadili telefone na sto, ali ih naizgled nisu koristili, a 15 nih uopšte nije izvadilo telefon.

Nejasno je koliko roditeljsko korišćenje pametnih telefona utiče na razvoj dece, i radi li se o negativnom, pozitivnom ili neutralnom uticaju.

Jedna od ključnih stvari na koju bi ta navika mogla uticati jeste razvoj detetovog rečnika. „Najvažniji faktor za razvoj detetovog rečnika jeste razgovor. Vreme obroka važno je jer se u to vreme razgovara, a ako vas je usisao telefon, to je izgubljena prilika“, ističe dr. Rahil Brigs, pedijatar iz Medicinskog centra Montefiore u Njujorku. On ističe da bi ova nova navika mogla da utiče i na socijalne, emocionalne i konverzacijske veštine deteta.

„Ono što me zapravo brine jesu deca koja su prihvatila taj nedostatak komunikacije. Izgledaju kao da su već odustala“, dodao je, a prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike