Da li znate zašto su venčanice bele boje i ko je pokrenuo taj trend?

Svaka mlada još od detinjstva mašta o prelepoj venčanici koju će nositi na svom venčanju, a da li znate zbog čega su baš bele boje?

Pre nego što su počele da se nose bele haljine, mlade su na venčanjima nosile najlepše svečane haljine koje su imale.

Smatralo se da venčanica bude haljina koja će se koristiti u raznim prilikama. haljine su se razlikovale u zavisnosti od životnog standarda roditelja. Venac na glavi imao je obrednu funkciju, štiteći nevestu od zlih sila, a simbolično je izražavao želju za plodnošću, dok je veo imao ulogu da skriva njeno lice od pogleda drugih muškaraca.

Prvo venčanje u beloj haljini bilo je venčanje Filipe od Engleske 1406. godine, a potom i Meri I od Škotske kojoj je bela bila omiljena boja. Ipak, tada se taj trend nastavio, neveste su nosile uobičajene haljine svih boja, dok je u Skandinaviji naročito bila popularna crna.

Bela haljina doživela je veliku popularnost 1840. godine kad su se venčali britanska kraljica Viktorija i princ Albert. Kraljica je na venčanju nosila raskošnu haljinu od bele čipke o čemu su tada izveštavali mediji, što je uticalo na to da se mnoge neveste odluče za haljinu bele boje. Tokom narednih decenija menjali su se stilovi, ali je haljina zadržala boju. Kasnije se proširilo verovanje da bela venčanica simbolizuje čednost, što zapravo nije bila prvobitna namera.

Do pedesetih godina 19. veka mlade u Srbiji nosile su gradsku nošnju koja je nastala pod uticajem orijentalnog načina odevanja, tek u drugoj polovini 19. veka, mlade su počele da biraju bele haljine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.