najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Deca zaposlenih u Google-u uče bez novih tehnologija (video)

U srcu Silikonske doline postoji škola Valdorf (Waldorf School of the Peninsula), gde zaposleni u kompanijama kao što su Google, Apple, Yahoo.. šalju svoju decu. U njoj nema savremenih tehnoloških pomagala, već učitelji preferiraju iskustveni pristup učenju. Pedagogija škole naglašava ulogu mašte u učenju i uzima pristup koji integriše intelektualni, praktični i kreativni razvoj učenika.

Globalni izveštaj OECD-a kaže da oni obrazovni sistemi koji su mnogo uložili u kompjutersku opremu „nisu doživeli nikakvo posebno poboljšanje“ u rezultatima PISA testova iz čitanja, matematike i nauke. Najbolji obrazovni sistemi, poput onih u istočnoj Aziji, bili su vrlo oprezni u vezi s upotrebom tehnologije u svojim učionicama, navodi se u izveštaju. Učenici koji koriste računare vrlo često, postižu lošije rezultate od onih koji ih upotrebljavaju umereno, prenose britanski mediji. Udruženja Valdorfskih škola Severne Amerike, objašnjava da njihov pristup koristi „s vremenom testirane istine o tome kako deca najbolje uče“.

Jedan od razloga zbog kojih roditelji koji rade u digitalnoj industriji za svoje dete biraju školu s niskim ili nikakvim udelom tehnologije je taj što takve škole decu uče veštinama inovativnog razmišljanja kakve mnogi poslodavci zahtevaju. Učenicima koji su „odrasli na tehnologiji” često manjka sposobnost šireg razmišljanja i rešavanja problema.

Učitelji podstiču decu da uče putem umetničkog izražavanja i raznih aktivnosti poput slikanja, crtanja, umesto da uče informacije s računara. Taj kreativniji pristup edukaciji oživljava lekcije, pa se smatra delotvornijim od pokazivanja učenicima niza slika na ekranu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike