U trendu

Doktor tvrdi: Metoda 10-3-2-1 će vam garantovano pomoći da zaspite u roku od 30 sekundi (VIDEO)

Ako imate problema sa spavanjem, možda je pravo rešenje metoda 10-3-2-1. Nju je u svom videu na Tik Toku predstavio lekar Radž Karan, a ovaj princip podrazumeva da se temeljno pripremite za odlazak u krevet.

Idemo redom, 10 sati pre spavanja zaboravite na kofein, jer toliko vremena treba organizmu da ga izbaci iz krvotoka i eliminiše njegove efekte.

Kofein je stimulans i zato ga konzumiramo ujutru kako bi se osećali življe. Osim u kafi, ima ga i u čaju, energetskim pićima i “koka koli”.

Zatim, 3 sata pre odlaska u krevet nema više obilnih obroka – ovo će pomoći da izbegnete gorušicu i prekide sna.

Takođe, izbegavajte alkohol jer on remeti veoma važnu REM fazu sna. REM faza počinje otprilike 90 minuta nakon što smo zaspali, i tokom nje se najviše stimuliše mozak i tada je najverovatnije da ćemo sanjati.

Treći korak je da 2 sata pre spavanja batalite svaki posao, što će vam pomoći da se opustite. Uostalom, jasno je da nema šanse da zaspite ukoliko razmišljate o stotinama nepročitanih mejlova koji vas čekaju u inboksu.

I na kraju, 1 sat pre odlaska u krevet gasite sve ekrane! Da, to se odnosi i na “Netflix”, kaže Karan i dodaje da plavo svetlo podstiče proizvodnju melatonina, što odlaže san.

Uostalom, pogledajte Karanov video:

@dr.karanr

10-3-2-1 to sleep quick! #learnontiktok #schoolwithdrkaran #lifehack #sleep

♬ Steven Universe – L.Dre

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar