Dosađujete se na poslu

Iako je većina poslova danas takva da ne uspevate sve da postignete, i dalje ima i onih poslova na kojima radite malo i veći deo vremena se dosađujete. A opet, kad vas neko od ljudi koji rade u istoj firmi pita da li vam je dosadno tu gde ste, pribojavate se da kažete istinu.
Recimo, posao vam je da sedite za nekim stolom i klijentima pružate potrebne informacije, samo što tih klijenata ima malo, a u međuvremenu vi nemate dodatnih zaduženja. I oni iz drugih odeljenja znaju kako je na tom mestu, pa zato pitaju da li vam je dosadno, samo što vi to pitanje smatrate pomalo neumesnim, a i ne biste da delujete kao da vam do tog radnog mesta nije stalo. Firma kao takva nije loša, želeli biste da napredujete do neke bolje pozicije, i ne smatrate da je dobar način da to postignete taj da pokažete manjak entuzijazma za ono što trenutno radite.
Šta učiniti u takvoj situaciji? Nemojte se dosađivati. Ako je firma dobra, „bacite“ se na upoznavanje načina na koji ona funkcioniše, tako što ćete iščitavati razne papire koji se odnose na poslovanje firme, proučavati sajt vaše firme ako imate priliku za to, raspitati se koje su vam veštine i znanja potrebni za napredovanje pa se potruditi da te veštine i znanja steknete u ono vreme kada niste potrebni klijentima. Tako ćete imati čime da popunite vreme, pa ćete iskreno moći da kažete da se ne dosađujete kada vas o tome pitaju. A u takvim trenucima možete i da iskoristite priliku i kolege koje pričaju s vama zamoliti da vam pričaju o svojim poslovima, čime se oni bave, kako to ide… Time još više saznajete o firmi, a saznajete i štošta korisno o radnim mestima koja bi vas mogla zanimati. Ukoliko ima mogućnosti za to, možete te kolege pitati i treba li im pomoć i, ako treba, ponuditi je. Tako ćete svima delovati aktivno i preduzimljivo i kao neko ko i te kako doprinosi firmi u kojoj je.
Firma je slaba, u njoj ste samo dok ne nađete nešto bolje? Iskoristite „prazno vreme“ na to da nešto bolje nađete, ili da steknete veštine i znanja za nešto bolje – pazite samo da vas ne uhvate dok, recimo, pretražujete sajtove na kojima postoje ponude za posao, ili bar smislite neko dobro objašnjenje (proučavate konkurenciju, na primer).

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike