Drugi deo dana

Naš metabolizam mora biti osposobljen da prati ambicije koje ostvarujemo od sumraka do svitanja, želje, htenja, planove i obećanja. Odustajanje od temeljne brige o sebi nije ništa drugo do znak nezrelosti, nemara ili verovanja u mantru – loše stvari se dešavaju drugima – ili, na kraju krajeva, znak odustajanja od samog sebe. To što morate da idete na posao ne znači da treba da se opustite i pretvorite u osobu koju je progutalo salo. Naprotiv, drugi deo dana, onaj koji nastupa po završetku radnog vremena, posvetite vežbanju. Knjavanje na sofi uz televizor nije bolje rešenje.
Kasno popodne je idealno vreme za trening, jer je snaga tada na zavidnom nivou i mišići su dovoljno zagrejani. Ne propustite priliku da osvežite organizam vitaminom E čim završite s treningom. A ni kratka užina ne bi mogla da vam naškodi. Sigurno se sećate svih onih kifli ili banana koje su vam virile iz školskog ranca i koje najčešće niste jeli. Stara dobra užina između obroka pomoći će vam da održite metabolizam na zavidnom nivou. U najbolji mogući izbor spadaju nemasni sirevi i jogurt, sveže voće i povrće. Užina je idealna da popuni i okrepi organizam u periodu kada nam je suviše rano za spavanje, a osećamo se idealno za relaksaciju. To je vreme koje u potpunosti treba da posvetimo sebi, kada se bavimo onim što nas najviše opušta (svako prema svojim afinitetima).
A što se tiče odlaska na počinak, osam sati sna su preduslov za normalno funkcionisanje metabolizma, i tu nema rasprave. U suprotnom, metabolizam će biti usporen, što će se neminovno odraziti na nivo energije kojom raspolažemo. Oni koji redovno vežbaju dobro znaju da kada provedu manje od sedam časova u svetu snova – nemaju šta da traže na treningu, osim ako imaju termina na pretek i vole da se razbacuju novcem.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike