U trendu

Duboka poruka koju krije popularna tetovaža vešalice (foto)

Sigurno ste na Instagramu ili Fejsbuku videli fotografije devojaka s tetovažom vešalice za odeću. Prva misao koja vam može pasti na pamet kada vidite nešto tako je da ta devojka sigurno voli odeću i modu. Možda i voli, međutim simbolika koju krije ova tetovaža zalazi mnogo dublje od ljubavi prema materijalnom.

Naime, do ideje je došlo šest Amerikanki na visokim pozicijama, neke čak i političkim, koje su želele da iskažu svoju reakciju na zatvaranje klinika za siguran pobačaj. Primera radi, samo država Teksas zatvorila je više od polovine klinika koje su pružale pacijentkinjama ovu uslugu. Posledica tog čina je očaj žena koje se osećaju primoranim da abortiraju i to žele da učine po svaku cenu pa čak i kod kuće na vrlo opasan način.

Ginekološkinja Gilijan Skivone jedna je od žena osnivačica ove ideje koja je objasnila da u Venecueli, u kojoj je pobačaj ilegalan, žene odlaze u sumnjive, mračne ulice i dopuštaju da nestručne osobe na njima izvedu vrlo bolan i opasan abortus.

Dajana Horvat-Kosper, direktorka organizacije Whole Women’s Health u Baltimoru, dodala je da zatvaranje klinika za siguran pobačaj neće smanjiti broj pobačaja već samo povećati broj onih izvedenih kod kuće koji ženu vrlo lako mogu dovesti u životnu opasnost.

Zašto baš vešalica?

Pre nekoliko decenija, za izvođenje kućnog abortusa najčešće se koristila metalna uvena vešalica za odeću koja je neretko izazivala teške infekcije i bolesti kod žena koje su izvodile abortus.

Ova grupa želela je da se to nikad ne zaboravi i nzato su odlučile da pronađu ženskog tattoo majstora koja podržava pravo na siguran pobača. Time su zaokružile svoju priču koja se vrlo ubrzo proširila po društvenim mrežama. Kao znak pobune i podršku, vešalicu su počeli da tetoviraju i muškarci koji zagovaraju pravo žene na slobodan izbor i siguran pobačaj.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike