U trendu

Evo šta može da vam se dogodi ako mešate alkohol sa energetskim pićima

Ukoliko i sami to niste probali, koliko puta vam se samo dogodilo da ste se našli u društvu nekoga ko pije istovremeno neko alkoholno piće u kombinaciji sa energetskim?

Efekat na vaše raspoloženje bio je sigurno sjajan „na prvu loptu“ ali kombinacija, recimo votke sa nekim „enerdži“ pićem može imati ozbiljne posledice po vas već iste noći kada to konzumirate.

Istraživači sa Univerziteta Viktorija u Kanadi konstatovali su da energetska pića mozgu šalju lažan signal stabilnosti, pošto u kombinaciji sa alkoholom telu „javljaju“ da je „sve u redu“ i da mogu krenuti na novu turu a to nije tačno.

Kombinacijom dva pića dvostruko se povećava rizik od povreda izazvanih padom, saobraćajnom nesrećom ili tučama. O riziku po srce i potencijalnom infarktu da i ne govorimo.

„Kada pijete samo alkohol u nekom trenutku vam dosadi i vi odete kući. Energetska pića djeluju tako da ljudi loše procenjuju koliko su pijani i zato ostaju duže i piju više“ – kaže autorka studije objavljene u „Journal of Studies on Alcohol and Drugs“.

Članovi dobrotvorne organizacije „Drinkaware“ takođe tvrde da ovaj tip koktela stvara lažan osećaj budnosti i kompletno maskira stvarno stanje organizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar