U trendu

Evo zašto treba da spavate goli

Čini se da spavanje u pidžami ima više nedostataka nego što smo toga svesni, a mnoga istraživanja pokazuju kako je iz više razloga dobro da smo skroz goli pod jorganom ili prekrivačem, piše 24sata.hr.

1. Mirnije ćete spavati
Nekoliko različitih studija je tokom godina pokazalo da većina ljudi ugodnije spava na nižim, nego na višim temperaturama. Razlog je taj što nam u snu telesna temperatura pada, a tada opada i nivo kortizola i melatonina u telu, objasnila je stručnjakinja za san i osnivačica portala „Sleep Like a Boss“, Kristin Hansen.

Ona kaže da zato postajemo nemirni kad nam je prevruće u krevetu, pa nam je tada i teže da zaspimo. A, kako kaže, san nam remeti sve što remeti proces prirodnog hlađenja tela, poput debelih prekrivača ili pidžame.  Hansen ipak naglašava kako nije dobro ni da nam je previše hladno u krevetu, a iz „National Sleep Foundation“ preporučuju da temperaturu u spavaćoj sobi namestimo između 15 i 23 stepeni Celzijusa.

2. Samopouzdanje je veće
Iako ne postoje dokazi koji bi potvrdili ovu tvrdnju, Hansen veruje kako spavanje bez ičeg na sebi može pomoći da se bolje povežemo sa svojim telom, ali i da se bolje osećamo u svojoj koži.

3. Seksualni život je bolji
Ima nešto seksi u trenutku kad se goli uvučemo pod pokrivač i kad na sebi osetimo kožu partnera ili partnerice, kaže Hansen, i dodaje da dodir ‘kože na koži’ potiče oslobađanje endorfina, tj. oksitocina (poznatog i kao ‘hemija za maženje’). – Studije na tu tematiku su ograničene ali verujem da se svako oseća atraktivnije kad je go, nego kad je kraj partnera u staroj sportskoj majici ili pidžami – kaže Hansen.

4. Dobro je za vaginu
Naučnici na kalifornijskom Institutu u Los Anđelesu su dokazali kako spavanje u donjem rublju, pogotovo uskim gaćicama i tangama, potiče razvoj bakterija. Zato Hansen ističe da je za žene zdravije da spavaju gole i da ne ‘remete’ ionako osetljiv ekosistem ‘tamo dole’.

5. Dobro je za spermatozoide
Ako pokušavate da zatrudnite, bilo bi dobro da se partner skine pre nego što legne u krevet, jer nedavna Finska studija pokazuje da kvalitet spermatozida opada kad je muškarcima pretoplo na testisima. To je potvrdio i urolog Brajan Stajksner, koji dodaje da spavanje u gaćama povećava trenje, pa i mogućnost bakterijskih infekcija i iritacija.

6. Pomaže u gubitku kilograma
Telo ima dve vrste masnoća, ‘bele’ i ‘smeđe’ koje generišu toplinu. One time pomažu da se salo brže topi dok spavamo. Za studiju koja je 2014. objavljena u medicinskom časopisu Diabetes su naučnici četiri meseca pratili pet muškaraca koji su spavali u sobama na različitim temperaturama. Kod muškarca kojem je temperatura u sobi spuštena s 23 na 18 stepeni se količina ‘smeđih masnoća’ gotovo udvostručila, pa su se masti brže topile.  Druga studija, objavljena u stručnom časopisu „Trends in Endocrinology and Metabolism“, pokazala je da niže temperature mogu pomoći da se sagori čak 30 posto ukupnih kalorija.

7. Čini kožu sjajnijom
Kako je Hansen objasnila za „Reader’s Digest“, to pogotovo vredi ako imate kvalitetan madrac koji nije pun umetnih materijala. Na kvalitetnom madracu koža može ‘disati’ što joj pomaže da se bolje i brže regeneriše, jer upravo kroz noć na nižoj temperaturi nivo kolagena najviše raste, ističe Hensen, a rezultat je bistar i svež izgled kože.

Napišite komentar