U trendu

Film „Parazit“ pogurao biznis u piceriji

Od kada su u južnokorejskom filmu Parazit, koji je ovog meseca dobio Oskara, prikazani logo i kutija picerije za koju glavni likovi u početku rade, od tad je prodaja u ovom objektu koji zaista postoji uvećana za 50 odsto.

Reč je o piceriji „Sky Piža“ u koju turisti sada svraćaju mnogo češće i slikaju se sa „kutijama“ u kojima se nose pice, a koje su im posebno interesantne, jer su članovi porodice Kim na početku filma zarađivali novac tako što su savijali karton i pravili kutije.

Iako se oni u filmu muče i pokazatelj su surovog kapitalizma koji vlada u današnjem društvu, baš ovaj „očajnicki posao“ je piceriji prikazanoj u Parazitu, doneo duplo veći promet, a Eom Hangil, vlasnica picerije, rekla je za ABC News da posao „cveta kao lud“, prenosi Bankar.me.

Novinari kažu da je vlansica picerije govorila šapatom, jer je u poslednja dva dana bila intervjuisana oko 30 puta.

Inače, ova picerija ranije uopšte nije bila mnogo popularna, što je takođe simbolično, jer je možda režiser Bon Džun-Ho upravo zato i odabrao, kao odgovor na monopolistički kapital.

„Došao sam da probam picu, ali i da osetim atmosferu iz filma. Međutim, moram da čekam satima, jer je mesto toliko posećeno da im je ponestalo testa za picu“, kaže jedan od turista.

Nakon filma, zavladala je pomama i za takozvanim jelom ramdon, a reč je o nudlama koje mama Kim sprema za ukućane porodice Park.

Domaćice su masovno počele da spremaju ovo jelo kod kuće, a njihovi recepti i fotografije postali su viralni u tren oka.

U firmi „Nongshim“, koja proizvodi dve vrste nudla, kažu da im je prodaja zbog filma skočila za 60 odsto i to u periodu koji obuhvata nekoliko nedelja pre i nekoliko dana posle dodele Oskara.

Film Parazit prati dve porodice, jednu na ivici egzistencije – Kim, i drugu koja ubira sav društveni „kajmak“ – Park.

Spletom zanimljivih okolnosti, porodica Kim koju čine mama, tata, sin i ćerka se zaposle kod takođe cetvoročlane bogataške porodice i tada kreću intrige.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.